StoryEditorOCM

SNJEŽNO KRALJEVSTVO 2 Povratak Disneyjeve princeze bez princa na bijelom konju

24. studenog 2019. - 17:01
frozen2-12

Poznaje li se hit po prvoj projekciji, kao dan po jutru, "Snježno kraljevstvo II" bit će megahit. Kinodvorana na pretpremijeri u splitskom multipleksu bila je puna roditelja i djece, ali i  prijatelj(ic(a), parova, ukratko svih generacija gledatelja.

Ponovno u režiji Jennifer Lee i Chrisa Bucka, "Frozen II" ima sve predispozicije da postane još uspješniji od blockbustera iz 2013. godine. Prvo "Snježno kraljevstvo" je najgledaniji animirani film svih vremena u svjetskim kinima težak 1.2 milijarde dolara, ujedno i osvajač Oscara za naj-crtić.

U međuvremenu se "Frozen", putem DVD-a i prikazivanja na TV-u, zavukao u svako kućanstvo, svaku familiju, onako kako je Oscarom nagrađena pjesma "Let It Go" ili "Puštam sve", u interpretaciji Idine Menzel, na prvo slušanje trajno ušla u uši mališa diljem svijeta, ali i veliša. Junakinja Elza postala je najpopularnija Disneyjeva princeza.

"Eno Elzaaaa", upirali su prstom u ekran klinci kad su je vidjeli u prošlogodišnjem crtiću "Krš i lom 2", gdje se našla zajedno s legendarnim princezama poput Snjeguljice, Pepeljuge, Ariel, Belle... Vole Elzu i dječačići, ne samo djevojčice.

Mlađi nećak gore potpisanog je obožava i vrti "Let It Go" na "repeat". To je Nikina pjesma. "Snježno kraljevstvo" je njegov vjerojatno najdraži crtić i nije samo njemu. Osvrnite se samo oko sebe. Nema šanse da nećete ugledati Elzu, njezinu sestru Anu ili blesavog snješka Olafa na torbama školaraca, majicama ili pernicama.

Svi oni u trenutku dok čitate ovaj tekst već povlače mame, tate, ujake i bake za rukav da ih vode u kino. Dakle, na "Frozen II" će zasigurno poći svi koji su gledali "Frozen I" u kinu i oni koji nisu, a bit će im megadoživljaj na prvu kao, recimo, "Terminator 3" onima koji nisu gledali "T2" na velikom ekranu, iako nije epohalan kao prethodnik.

Poći će i neki skroz novi klinci kojima će to biti inicijalni susret s Elzom.

Olaf se obraća prvima, možda i drugima, kad pjeva "... svi vi već ste stariji malo...", a za treće (urnebesno) ukratko prepričava priču originala o dvije sestre, od kojih je jedna rođena s čarobnim moćima. Ovo je djelomično samosvjestan crtić, pa i Elza u jednom trenutku, otprilike, natukne da joj "Let It Go" izlazi na uši.

Tko zna, možda Elza nije ni htjela nastavak, ali su je, parafrazirajmo Jessicu Rabbit, tako nacrtali. Jer, Disneyjeve princeze po "defaultu" ne dobivaju nastavke (za kinotržište) kako bi se ispoštovala odjavna bajkovita parola "živjeli su sretno do kraja života".

Međutim, Elza - bez princa - nije bila tipična Disneyjeva princeza kao simbol feminizma/LGBT pokreta, štoviše udarila je temelje za junakinje koje bi u budućnosti mogle dočekati princezu na bijelom konju, kako smo zapisali na kraju recenzije "Snježnog kraljevstva".

A golema zarada je sugerirala da Disney neće zapjevati "let it go" i "pustiti sve" umjesto da pokuša replicirati magiju izvornika i okrenuti još poneku milijardu u kinima, tj. na "Frozen" brendu.

Audiovizualno besprijekorni, ali načelno nepotrebni nastavak jedne zaokružene priče svim se silama trudi uhvatiti čaroliju "Snježnog kraljevstva", usput radeći na (re)brendiranju "Frozena" kroz predstavljanje nekih novih likova (slatki vatreni gušter, spektakularni vodeni konj bez jahača) koje će klici htjeti za nadolazeći blagdanski poklon, uz Elzu, Anu i Olafa, jasno.

Povremeno mu to uspijeva, najviše u moćnoj Menzeličinoj pjesmi "Into The Unknown", dostojnoj "power ballad" nasljednici "Let It Go" koja svakim novim slušanjem sve više i više ulazi u uho, a tu je gotovo jednako i zarazna "Show Yourself".

Slično kao u prvom "Frozenu", Elza će zapjevati "the" pjesmu crtića negdje oko 20. minute, opet se sjedinjujući sa stihovima, ovaj put prihvaćajući zov neznane avanture nakon što čuje glas koji je zove i probudi moćne duhove četiri elementa (zrak, zemlja, vatra, voda) u začaranoj šumi zbog tog glasa.

Za crtić pokrenut pjesmom naslovljenom "Into The Unknown", "Snježno kraljevstvo II" rijetko odlazi u istinski neznano, češće igrajući na sigurno i reciklirajući ono što je funkcioniralo odlično prvi put (fenomenalna animacija, bajkoviti ugođaj, humorni "breakovi").

Novost su boje jeseni namjesto zimskih, utjelovljene u narančasto-smeđem listu koji otpada s grane i leti zrakom tako da u 3D-u možete posegnuti rukom za njim. Ranije godišnje doba povlači sobom povratak u prošlost junakinja kojima kao klinkama u uvodnom flešbeku tata priča priču iz vlastita djetinjstva, kad je posjetio čarobnu šumu sa svojim ocem.

Istina o prošlosti njihovih predaka krije politički konotativan podzaplet vezan za kritiku američkog kolonijalizma i poruku o koegzistenciji. Upoznajemo prijateljski nastrojen narod nalik Eskimima i oni su metafora za Indijance, moguće i Meksikance, s obzirom na podignutu branu (zid) između kraljevstava.

Iznimno je pohvalno da jedan animirani film otvara nacionalne rane prošlosti i to svakako nivelira "cash grab" filozofiju nastavka i čini ga zrelijim. Elza je odrasla u "Frozenu II" koji, tako postavljen i ambijentiran u jesen kao "sezonu promjene", znade biti i egzistencijalan.

Crtić nastoji nešto reći o nestanku čarolije djetinjstva (time i nastavaka), neizbježnu odrastanju i, konačno, odlasku u neznani svijet odraslih, premda tamo odlazi na dobro znani "frozenovski" način. Into the (un)known...

Broj gledatelja bit će najmanje udvostručen

Prvi "Frozen" je zabilježio brojku od nekih 13.000 gledatelja u premijernom vikendu prikazivanja u hrvatskim kinima. Ta brojka će sada biti najmanje udvostručena, ako ne i utrostručena. U američkim kinima crtić se otvorio s 93 milijuna, a nastavak bi mogao debelo prebaciti 100.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 20:39