StoryEditorOCM

SLICE OF LIFE 'Istrebljivač' iz hrvatske garaže

16. prosinca 2019. - 21:19
Slice-Of-Life2

Dosegnuli smo budućnost u dva smisla u studenom 2019. godine. Vrijeme radnje legendarnog znanstveno-fantastčnog filma "Istrebljivača" postalo je naša sadašnjost, a punokrvni hrvatski SF više nije stvar nekog dalekog nedosanjanog futura. Budućnost hrvatske znanstvene fantastike je tu pred nama i zove se "Slice Of Life".

Kratkometražni film "Slice Of Life" Luke Hrgovića i Dina Juliusa imao je, simblično, hrvatsku premijeru krajem studenog 2019., nakon višegodišnjeg snimanja. U godini "Blade Runnera" hrvatska kinematografija je dobila svoj "bladerunnerovski" SF.

Možemo komotno citirati Roya Battya (Rutger Hauer) i zapisati "Vidio sam stvari koje vi ljudi ne biste vjerovali". Vidjeti "Slice Of Life" unutar hrvatske kinematografije gotovo je ekvivalentno pogledu na "svemirske razarače zapaljene u vatri na rubu Oriona" i "C-zrake kako svjetlucaju u zraku pored Tannhauserovih vrata".

Hrvatski širežanrovski SF filmovi se takoreći jedva daju nabrojati na prste jedne ruke ("Gosti iz galaksije", "Sedmi kontinent", "Tajna starog tavana", "Izbavitelj"). U novom mileniju ni toliko ("The Show Must Go On", "Moj dida je pao s Marsa"). Međutim, nijedan dosad nije bio ovako rasni primjerak SF-a kao "Slice Of Life".

Dakle, nemojte da vas naslov navede na krivi trag – "Slice Of Life" je, Hitchcockovim rječnikom, isključivo "kriška kolača" (SF akcijski triler), ne "kriška života" (drama). Ipak, Hrgović i Julius maksimalno se odmiču od dominantne dramske struje hrvatske kinematografije sa svime što ona nosi.

Možda bi takvog dramskog izričaja bilo i u "Slice Of Life", ali redatelji su tome doskočili na način da je dijalog u filmu reduciran na disanje i stenjanje. Jednostavna priča o sitnom dileru (Anton Svetić) koji pokušava skupiti novac da svemirskim brodom otputuje s apokaliptične Zemlje na "Nebeske otoke", a za njim traga korumpirani policajac (Ivica Pustički) ispričana je, pak, isključivo putem (za domaće pojmove) kompleksnih vizuala i efekata/akcije/pokreta.

I to kako. Na vizualnom planu "Slice Of Life" je najimpresivniji hrvatski film uopće i u tom pogledu jedva da ima pandana. Kad pogledate kadrove futurističkog megalopolisa, djeluje upravo nevjerojatno da je "Slice Of Life" nastao u garaži i koštao 80-ak tisuća dolara skupljenih preko Kickstartera, ne dobivenih od HAVC-a, odnosno da nije snimljen u nekom pravom (američkom) gradu ili barem (hollywoodskom) studiju s propisnim budžetom.

Vizualni efekti i scenografija izgledaju gotovo "hollywoodski". Hrgović i Julius su filmofilski kreativci poput Roberta Rodrigueza i Petera Jacksona s početaka karijera. Ovo je "fan-made movie" bez premca s nekim osobito kreativnim rješenjima (poruka na monitoru projicirana na lice glavnog lika, refleksije grada u vjetrobranskom staklu automobila) u "gonzo" maniri (ručno pomicanje brisača na autu i stvaranje kiše).

Kako je "Slice Of Life" nasta(ja)o od ideje do realizacije, može se vidjeti u "making of" dokumentarcu koji traži prikazivanje u paketu s filmom. Stavljali su ventilator ispred svjetla za efekt treptanja po glumcu za upravljačem vozila i iluziju vožnje, rabili kuhalo koje proizvodi paru, neonke i da dobiju futuristički "noir" ugođaj.

Prednost su imali praktični, ne računalni efekti, od eksplozije petarde koja je stvorila rupu u zidu i glumila pucanj iz pištolja, do modela zgrada i automobila, pozadinskih projekcija, "matte" slika naslikanih na staklu... "Matte" slike nisu se radile od kraja osamdesetih, zlatnog doba žanrovskog filma na čijem vrelu se napajao mladi redateljski dvojac.

"Slice Of Life" kao da je "deloreanovskim" vremeplovom, retro-futurističkim Citroenom BX, doplovio ravno iz osamdesetih. Naravno, najveći uzor je "Istrebljivač" i dobio je lijepu fanovsku posvetu i u nekim sitnicama, pa se radijski voditelj koji govori o "nostalgičnim sjećanjima" zove Ricky Deck (Rick Deckard Harrisona Forda).

No, filmofili će prepoznati i utjecaje drugih velikih žanrovaca poput "Terminatora" (volumetrijska svjetla apokaliptične budućnosti), "RoboCopa" (ironične TV reklame/jinglovi za burgerski brend "Happy Pig"), "Potpunog sjećanja" (krediti kao novčana valuta)..., čak i "Komandosa" (otkucavanje digitalnog ručnog sata).

A kao i svaki pravi žanrovski film osamdesetih, "Slice Of Life" ima i podtekst, tj. u njegovu futuru se odražava hrvatski prezent iseljavanja u Irsku itd. Svi žude pobjeći na "Nebeske otoke" u "bolju budućnost" i selidba s planeta (Hrvatske) glavni je motiv filma. "Napustite Zemlju danas", vrišti natpis na papiru u rukama antijunaka. Sutra nije novi dan.

Dalmatinska premijera u splitskoj 'Kinoteci'

"Slice Of Life" će u siječnju imati dalmatinsku/splitsku premijeru u "Kinoteci". Za filmofile se sprema prava maratonska poslastica jer bi nakon hrvatskog "Blade Runnera" trebao biti prikazan i pravi "Blade Runner" Ridleyja Scotta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. veljača 2023 05:34