StoryEditor

S3INGS Lesi se vraća kući

9. travnja 2017. - 12:02
3ngsiCarliSin

Izvođač: S3INGS
Album: Lesi se vraća kući (OSA Media)
Ocjena: *** ½

“Lesi” iz naslova je, vele u promo materijalu S3ingsi, mješanac; pas “avlijaner” čiji je genetski materijal mješavina svega i svačega. Jer, kako vele S3ingsi, “album (i) nije rađen kao cjelina, nego je presjek stilova u kojima se bend igrao i tražio zadnjih godina”.

I kao takav je izlog šarenih glazbenih artikala iliti kolekcija pjesama koju ne stiska ni tematski ni žanrovski kontekst albuma, sasvim pristojna zbirka potencijalnog niza radiofoničnih hitova i urnebesnih koncertnih tema.

“Samo solarno” ima najbližeg srodnika u poetici kasnih osamdesetih i onom tipu hip-hop/rock crossovera koji je, recimo, iznjedrio i Beastie Boyse, “Čarli Šin” je nešto kao novovalni power-pop s lepršavom (osunčanom) melodijom (ali i primislima na rukopis bandova poput Pun kufer), dok je “Lekcija br.1” odrađena kao gitarski nabrijaniji post-punk pop s mrvu Curea i gitarskih dionica a la Joy Division/New Order koji su bili možebitna nadahnuća

.”Da li će te čekati” – punkoidni melodiozni brzac – povratak je na album prvijenac, a “Ocean” – opet neočekivana – “epska” sporovozna, no čvrsto odsvirana tema bliska ranom Ripperovu rukopisu. S veoma zgodnim gitarama. “Preko ramena” je na istom tragu s još više “riperizama”, posebice u refrenu, a “Le kitta velika” je simpatična zezalica u kojoj je i Bajage i Pipsa i Hladnog piva. No, i taj naizgled bizaran mišmaš dobro funkcionira. Zaključne “Male stvari” je pak – opet neočekivana – akustičarska “izletnička” indie tema s citatom završnice “Hey Jude” na kraju.

“Lesi...” je jednostavno dobar album, pametno zamišljen kao kolekcija potencijalnih singlova (jer, S3ings nesumnjivo znaju kako složiti melodiozni zarazni refren koji se odmah lijepi za uho), ali i šarolika inventura svih dosadašnjih stilskih traženja; album koji zvuči kao da je “odsviran na prvu” bez mnogo studijske kozmetike (taman kao predložak za klupske svirke) s veoma dobrom produkcijom banda i Srđana Sekulovića Skansija. Ujedno najbolja moguća kopča u najavljenoj tranziciji benda prema novim žanrovskim prostorima.

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 20:22