StoryEditor

RHIANNON GHIDDENS Freedom Highway

Piše Zlatko Gall
12. ožujka 2017. - 11:19
rhiannongiddens

Izvođač: RHIANNON GHIDDENS
Album: Freedom Highway (Nonesuch)
Ocjena: **** ½

Stjecajem okolnosti, drugi solo album Rhiannon Ghiddens došao mi je u ruke istog dana kad i projekt GKL Banda. I dogodilo se nešto prilično čudno: album slovensko-senegalskog eksperimenta bliski je duhovni rođak albuma hvaljene američke pjevačice nadahnutog tradicijom američke južnjačke folk blues pjesmarice čiji su korijeni i u afričkoj glazbi predaka. “Freedom Highs” čak je bolji od izvrsnog Rhiannonina prvijenca.

Ne samo zato što je riječ mahom o autorskim brojevima (njih devet), a ne o coverima, nego zbog nepodnošljive lakoće kojom je zaronila duboko u tradiciju glazbe američkog juga izvlačeći na površinu i dodirne ishodišne točke s afričkom glazbom (“Julie”, “Following The Blue Star”...), ali i pravo bogatstvo tradicijskih žanrova.

Od “urbanog” bluesa (u klavirsko/orguljaškoj laganici “Birmingham Sunday”), soula i gospela (“Better Get It Right The First Time”), trubadurskog folka koji je proslavio Joan Baez (“We Could Fly”) pa do jazza New Orleansa (“Hey Babe”), blues delte (“Come Love Come”) ili rhythm and bluesa (u naslovnom broju albuma, inače coveru Staples Singersa). Nesumnjivo jedan od kandidata i za idućeg Grammyja i za album godine.

#PARANGALL

Izdvojeno

08. srpanj 2020 10:38