StoryEditor

RAZBIJAČICA SUSTAVA Punkerica iz dječjeg doma

13. studenog 2019. - 17:47
Razbijacica-sustava0

Najspecijalniji film na drugom izdanju manifestacije Berlinale Special je "Razbijačica sustava". Psihološka drama redateljice Nore Fingscheidt je, nakon osvajanja Srebrnog medvjeda na Berlinaleu, postala njemački kandidat za Oscara, nagrađena je i na Vukovarskom festivalu i netom nominirana za nagrade Europske filmske akademije.

"Systemsprenger" je posebno filmsko iskustvo. Delikatni, emotivno devastirajući film u svega nekoliko sekundi zna proći put od mahnitanja do ushićenja prateći dramu divlje, neuračunljive devetogodišnje djevojčice Bernardette zvane Benni (senzacionalno dobra Helena Zengel, zasluženo nominirana za EU Oscara).

Službe za zaštitu djece sele Benni iz jednog doma u drugi - ona se ne može uklopiti, ali i ne želi budući jer joj je cilj vratiti se kući i ponovno biti s majkom. Međutim, njezina majka Bianca (Lisa Hagmeister) boji se kćerkinih izljeva nekontrolirane agresije da bi je nanovo primila kući i skrbila o njoj kao o ostaloj djeci.

Doznajemo ugrubo da je Benni problematično dijete od vrtića i vuče traume otkad je bila beba (gurali su joj pelene u lice, što je bio okidač traume). No, redateljicu ne zanima Bennino jučer, nego danas, odnosno kako joj se može pomoći. Sustav nije spreman baviti se s klincima poput nje koji ruše pravila i ne uklapaju se u njegove norme, a možda ni to ne želi.

Benni je ogledni primjer "rušiteljice sustava", djeteta koje "radikalno krši sva pravila, protivi se strukturama i malo-pomalo ispada iz svih modela pomoći za djecu i mlade u Njemačkoj". Protiv tog i takvog sustava se treba boriti, ako pitate režiserku Fingscheidt.

Filmašica ne opravdava Bennino ponašanje kad eskalira u nasilje, no opravdava njezin bunt protiv sistema i orkestrira film kao neku vrstu "punkerske" feminističke pobune protiv institucija i vapaja za slobodom. Naslov filma i imena glumaca ispisani su u formi grafita, a dominantne boje su "ženske" - crvena i napose ružičasta.

Junakinja je odjevena u roza trenerke, jaknice i majice, čime Fingscheidt ističe njezinu ranjivost, ali i simbol ženskosti. Ružičasti filter ispunjava ekran kad Benni opere "fleš" i zamišlja da je u majčinu naručju, daleko od doma i njegovih djelatnika.

Naravno, među djelatnicima ima izuzetaka, poput gospođe iz službe za zaštitu djece Bafane (Gabriela Maria Schmeide) i mladog specijalista za "anger management" Michaela zvanog Micha (Albrecht Schuch). Bafane je svjesna da je sve manje domova ostalo gdje bi se Benni mogla smjestiti, Micha, pak, počinje gubiti profesionalnu distanciju nakon što mu klinka uđe u srce.

Micha je supstitut za gledatelja koji nastoji biti distanciran od nerijetko nelagodnih zbivanja, no jednostavno ne može ostati imun. I Fingscheidt isprve drži Benni na rastojanju, kao što sa svojim likovima radi većina festivalskih/art redatelja, da bi je sve više primala u zagrljaj.

Za takav odnos prema liku zaslužna je fenomenalna glumica koja s lakoćom pomiruje raznolike osjećaje i suprotiva psihološka strujanja lika, ali i samoga filma. Ovo je jedna od najboljih "dječjih" uloga svih vremena i malu Zengel sigurno ne bi mimoišla nominacija i za američkog Oscara da je "Razbijačica sustava" snimljena na engleskom jeziku.

Zengel je tempirana bombica kao Benni ili barem petarda kratkog fitilja, neka jača, sigurno ne "žabica". Načelno nevina djevojčica, Benni je kadra eksplodirati gnjevom. Pogledajte je u čudesno nježnoj sceni kad drži Michaelovo dijete u naručju, da bi trenutak poslije iz nje nahrupio neobuzdani bijes nakon što njegova supruga zatraži da joj preda bebu.

U simuliranju Benninih mentalnih stanja veliku pohvalu zaslužuje i redateljica čije ime valja zapamtiti. Tijekom senzibilnih momenata Fingscheidt rabi krupnije planove i smiruje kameru direktora fotografije Yunusa Roya Imera. Prilikom eksplozije ljutnje, kamera postaje nemirna, daje se u trk za Benni i pulsira u njezinu ritmu.

Montaža također biva brža, realizirana u formi kratkih, traumatičnih "fleševa". Fingscheidt bez subjektivnih kadrova uspijeva ubaciti gledatelja u kovitlac emocija tragične junakinje koja napušta film uzdignute glave - skokom u slobodu i (još) jednim simbolički razbijenim staklom.

Kad će u kina nakon 'Kinoteke'?

"Razbijačica sustava" se prikazuje ove srijede u "Kinoteci" u sklopu drugog "Berlinale Speciala", u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien. Film ima domaćeg distributera, ali datum njegove distribucije još nije određen.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 08:02