StoryEditor

PLANINA IZMEĐU NAS 'Titanic' nasukan na snijegu

16. svibnja 2018. - 14:27
Planina-izmedju-nas

“Veze utemeljene na intenzivnim iskustvima nikad ne uspijevaju“, Sandra Bullock je upozoravala Keanua Reevesa u “Brzini“. Zato je u nastavku, “Speed 2“, imala drugog partnera. A u “Gravitaciji“ sama doživjela intenzivno “survival“ iskustvo. Takva se iskustva na filmu nekako najbolje proživljavaju samostalno, od “Brodoloma života“ do “Sve je izgubljeno“ i “Povratnika“, premda ima i izuzetaka kao npr. “Na rubu divljine“. Pa ipak, “Titanic“ je pokazao da je moguće napraviti i romantičan film o preživljavanju neke katastrofe/nesreće udvoje.

Upravo su “Titanic“ na snijeg nasukali producenti romantične “survival“ drame “Planina između nas“ koja je stigla premijerno u videoteke preskočivši hrvatska kina, makar se krajem prošle godine u njima reklamirala na sva zvona. Producenti su osjetili da imaju priliku točno 20 godina kasnije kapitalizirati na “Titanicu“ i prenijeti ga preko planine kao Fitzcarraldo parobrod u Herzogovu filmu. Angažman Kate Winslet samo može potpiriti sličnosti, posebice što ponovno igra instinktivan ženski lik, (foto)reporterku Alex.

Nije joj bilo dosta što je preživjela potapanje prekooceanskog broda, Kate sada preživljava rušenje dvomotorca na izvanrednom čarter letu od Idaha do Denvera zajedno sa solidnim Idrisom Elbom u ulozi kirirga Bena. Ben i Alex, naizgled, nisu gledali “Titanic“ ili se barem prave. No, gledali su “The Graduate“, makar ga je Alex zaboravila. Alex je iznajmila avion da stigne na let za New York i sutrašnje vjenčanje, a Ben joj se pridružio jer je u istom gradu imao važnu operaciju. “Stigla bih, makar morala trčati do oltara kao Dustin Hoffman u 'Diplomcu'“, uvjerena je Alex.

“Mislim da je Dustin Hoffman htio spriječiti vjenčanje. Lupao je na prozor. Elaine!“, ispravlja je veći filmofil Ben. “Da, da, sad se sjećam“, prošapće Alex. Naravno, gledatelj ne treba biti vidovnjak da nasluti da od Alexina vjenčanja neće biti ništa, makar ga Ben neće prekidati kao Hoffman, lupajući po prozoru i uzvikujući njezino ime. “The Mountain Between Us“ ne odlazi toliko daleko u romantični kliše. Međutim, ekranizacija romana Charlesa Martina, posebice u melodramskom finalu, ima nešto “sparksovski“ sladunjavo u sebi, namjesto “titanicovski“ grandiozno.

Ne iznenađuje podatak da je koscenarist J. Mills Godloe (“Bezvremenska Adaline“, “Sve, baš sve“) adaptirao “Najbolje od mene“ Nicholasa Sparksa. Godloeov rukopis je primjetan u “Planini između nas“, ali ne i onaj palestinskog redatelja Hanyja Abu-Assada (izvrsni, za “stranog“ Oscara nominirani “Raj na Zemlji“ i “Omar“) na njegovom američkom prvijencu. Ničim “The Mountain Between Us“ ne odaje da je djelo istaknutog festivalskog-art redatelja.

Abu-Assadovi filmovi bili su filmični poput ovoga, spektakularno izgledajućeg zaslugom direktorice fotografije Mandy Walker (“Australia“), ali suroviji i realističniji u prilazu priči, čak i kad su romantični (“Omar“). Jedini realizam ovdje jest što je “Planina između nas“ većinski snimljena na stvarnoj snježnoj lokaciji, s tek povremenim računalnim šminkanjem slike i “zazelenjivanjem“ ekrana. Palestinac se barem za to izborio, no očito nije mogao ništa napraviti po pitanju psa stradalog pilota (Beau Bridges), neodoljivog labradora koji će preživjeti pad aviona i praviti društvo protagonistima.

I, uopće, načiniti “The Mountain Between Us“ neizvjesnim surovijim i dubljim “survival“ filmom, metafizičkom u analitičkom tretmanu čovjeka i (ljudske) prirode, što bi dalo težinu ljubavnoj priči, te psihički i fizički uslojilo likove. Jedan napad pume kojoj će Alex sprašiti signalnu raketu među zube, jedno propadanje kroz led heroine koju će spasiti Ben i to je sve. Nitko nije tražio vjerodostojnost i brutalnost “Revenanta“, ali ni preživljavanje kao pop-pjesmu (“Dusk Till Dawn“, Zayn ft. Sia).

Zadovoljili bismo se s (uzbudljivijim) “survivalom“ Anthonyja Hopkinsa i Aleca Baldwina na rubu divljine, također nakon avionskog udesa. “The Mountain Between Us“ jest na neki način “The Edge“ ako potonji film pretvorite u “Brokeback Mountain“ (sami na planini/u divljini, nitko ne zna gdje su, imaju samo jedno drugo), no bez pravih uzbuđenja i dramatike. Negdje duboko u “Planini između nas“ postoji brutalniji i bolji film na temu romantičnog opstanka bogu iza nogu. Taj film je propao kroz led i ni Ben ga odatle nije mogao izvući.

Preživjeti 'Opstanak'

Alexina supruga igra Dermot Mulroney koji je i sam glumio u jednom filmu o avionskoj nesreći i preživljavanju na snijegu. Bio je to “Opstanak“ (“The Grey“) Joea Carnahana, namjerljivo bolji “survival“ uradak od “Planine između nas“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2022 00:14