StoryEditor

PAD ANĐELA Akcijski film s PTSP-om

29. kolovoza 2019. - 17:55
Pad-andjela10

"Naše nas borbe definiraju." – "Pad anđela" (2019.)

Čuvar američkog predsjednika Mike Banning (s ulogom sto posto stasali Gerard Butler) potvrđuje se kao jedan od najžilavijih novomilenijskih akcijskih junaka u "Padu anđela", trećem dijelu takozvane "Fallen" trilogije. Agent tajne službe gleda u oči Johnu Wicku, Jasonu Bourneu, Bryanu Millsu... i ne boji se skrenuti pogled.

Šteta što Banningovi akcići, "Pad Olimpa", "Pad Londona" i "Pad Anđela", nisu visoki kalibar filmova prve dvojice, ali zato su ujednačeniji i bolji od Millsove trilogije (prvi "96 sati" odskače od drugog i trećeg). "Angel Has Fallen" je tu negdje s prethodnicima "Olympus/London Has Fallen", akcićima daleko od "Johna Wicka 2", kamoli klasika žanra, ali u okviru modernih standarda prilično ili barem dostatno solidan fiks za fanove.

To je akcijski film starog "die hard" kova za novi milenij bezbojnih junaka, zelenih ekrana i sivih istočnoeuropskih lokacija koje boja političkim tonovima novomilenijske stvarnosti. Vjerojatno zato se finalno puškaranje odvija u šoping-centru ispred jedne od dvorana multipleksa, da bude što bliže gledateljima filma.

U prvom dijelu Antoinea Fuque Bijelu kuću su okupirali sjevernokorejski komandosi koji su mlatili američkog predsjednika (Aaron Eckhart) i ministricu obrane (Melissa Leo), a Banning ih je sređivao i bistom Abrahama Lincolna uz "one-linere" tipa "A da se ti i ja igramo odjeba? Ti odjebi prvi!". U drugom Babaka Najafija, prozivanom zbog "islamofobije", terorizam na ulicama Londona izvršili su bliskoistočni terorosti.

Sada je u igri Rusija koja "pokazuje mišiće". "Kako ćete spriječiti obnovu starog Sovjetskog saveza", novinari pitaju novog predsjednika SAD-a Trumbulla (Morgan Freeman), koji je prethodno bio predsjednik kongresa i vršitelj dužnosti vrhovnog zapovjednika Amerike, spreman za parole "Kao nacija, nismo nikad jači nego kad smo testirani".

Trumbull je prešutio odgovor, no njegovo držanje ne budi kontra-agresiju, naprotiv on se trudi spriječiti sukobe ("navikli smo na ratove u ovoj zemlji"). Atentat na njega za vrijeme ribičkog izleta bit će izvršen "baš kad je počeo uvoditi promjene".

Posrijedi je napad dronovima u najboljoj akcijskoj sekvenciji filma dostojnoj desanta na Bijelu kuću iz izvornika. Dronovi dolijeću kao jato šišmiša ili lastavica, baražna vatra eksplozija na kopnu i vodi odnosi agente tajne službe i brodove, Banning zaranja s predsjednikom ispod površine i obojica bivaju odbačeni silovitim praskom.

Predsjednik je u komi, vlast preuzima potpredsjednik Kirby (Tim Blake Nelson) koji na osnovu atentata želi zaratiti s Rusijom. Navodno je atentat izvršio Banning (!) uz potporu vrha ruske vlade. Svatko tko je pogledao nekoliko (akcijskih) filmova u životu bi shvatio da Banningu smještaju ("Bjegunac", "96 sati: U bijegu"), kao i tko stoji iza atentata.

Nije to "spoiler", samo klišej, ali jest da atentat ipak nije rusko maslo. Serijal se opekao s prijašnjim filmovima da bi otišao tako daleko u još jednoj takvoj vanjsko-političkoj provokaciji. Cijev njegova pištolja je sada apologetski okrenuta prema unutra – ovaj put su Amerikanci krivci, ne samo plaćenici, već i (pot)predsjednici poput Kirbyja koji smatra kako je "vrijeme da skinemo rukavice i da ova zemlja opet postane snažna".

Dodatan komentar je suvišan, odnosno dovoljno je istaknuti da je tamnoputi Trumbull avansirao u predsjednika kao da redatelj i koscenarist Ric Roman Waugh ("Doušnik", "Zakon jačeg") zaziva dane Baracka Obame u Bijeloj kući. Waugh zaziva i dane klasične akcijsko-junačke glume i režije koliko može.

Računalna akcija još uvijek nije potkovana snažnim kompjutorskim serverom da omogući uvjerljive piksele (dim nakon rušenja bolničkog krila i završnica na krovu zgrade), što je boljka ovog serijala od prvog filma. Ipak, Waugh je bivši kaskader i vidljivo se osjeća komotnije orkestrirajući (kiro)praktičnu kaskadersku akciju s mirisom baruta.

Voljeli bismo da je u "Padu anđela" uposlio više brutalnih borbi prsa o prsa (njegov zaštitni znak), ali uvodna scena na poligonu/streljani je prava akcijska s umješnom uporabom usporenog pokreta da akcentira važnost trenutka, u ovom slučaju bildanja početka akcije.

Banning je popio falši metak u prsa, no svejedno stigao najdalje od svih. Daleko je on od penzije. "Još nisam spreman za ured", kaže na ideju predsjednika da postane ravnatelj tajne službe. No, opet, Banning stoji relativno čvrsto na zemlji za jednog akcijaša.

"Da se mene pita jurišao bi do smrti, ali to nije realno", veli heroj kojeg drma PTSP od prijašnjih akcija u vidu migrena, vrtoglavica i nesanice, zbog čega čvače anelgetike. Karakterno je "Angel Has Fallen" najdublji u serijalu: preko junaka s PTSP-om prelama se psihološki efekt ratovanja, odnosno junačenja u akcijskim filmovima.

"Misliš da je Irak drukčiji od Vijetnama? Vijetnam od Koreje? Sve je to rat", zagrmi Mikeov otac, traumatizirani ratni veteran Clay Banning (sjajna sporedna uloga Nicka Noltea za Oscar nominaciju). Claya ne glumi Sylvester "Rambo" Stallone ili Bruce "Umri muški" Willis, što bi bilo "prirodnije".

Nolte je, međutim, dao obol akcijskom žanru ("48 sati", "Teksaški graničar", "Još 48 sati") koji u "Padu anđela" kao da sam pokazuje simptome PTSP-a poput njegova junaka. Naime, "Angel Has Fallen" peru post-traumatski "fleševi" akcijskih filmova ("Die Hard 1&3", "Under Siege", "The Fugitive"...).

Njihove motive ili situacije ovaj serijal varira od prvih kadrova i pretvara u jedno. Je li Clay između redaka govori "Misliš da je 'Pod opsadom' drukčiji od 'Umri muški'? 'Umri muški' od "Umri muški 3" i 'Bjegunca'?" Možda i jest. "Sve je to akcijski film".

Predsjednik Amerike Morgan Freeman

Morgan Freeman je već jednom glumio predsjednika Amerike i najavio mogućnost crnog čovjeka u Bijeloj kući ("Žestoki udar"), a utjelovio je i Nelsona Mandelu ("Invictus").

Izdvojeno

10. srpanj 2020 20:16