StoryEditor

NESTALI Gdje je nestao čovjek?

5. ožujka 2019. - 12:11
Nestali

"Bog nam pomogao." – "Nestali" (2018.)

Misterij Flannanskog otočja dobio je ime po lokalnoj škotskoj legendi o nestanku trojice svjetioničara. Legenda datira iz 1900. godine, kad su muškarci netragom nestali s jednog od otoka Flannan. Nestanak svjetoničara pod misterioznim okolnostima nije razriješen i objašnjen do dana današnjega, niti su njihova tijela pronađena, unatoč masovnim potragama. Muškarci su, da zagonetka bude neobičnija, iza sebe ostavili većinu svojih stvari.

Dakle, legenda kaže kako su se na kuhinjskom stolu još uvijek nalazili spremljeni obroci, njihovi kreveti su bili nenapravljeni, satovi stali na mjestu, lampe (svjetionika) očišćene, dva od tri kaputa nisu se našla u ormaru, jedna stolica se prosula po podu, a ulazna vrata bijahu zaključana. Redom, znači, kontradiktorni tragovi koji nisu vodili nikamo za razriješenje misterije, ali mogu voditi nekamo za ekranizaciju date legende.

U jednu ruku se čini kao da su svjetioničari trenutačno iščezli s lica mjesta, propali u zemlju. U drugu da su dali petama vjetra odatle u bijegu od nečega/nekoga. No, opet, gdje su dva kaputa, tj. zašto je samo jedan ostao u ormaru? I ako je sve više-manje bilo uredno, što je onda jedna radila stolica na podu? Puno pitanja, nijedan precizan odgovor.

Scenaristički duo Joe Bone-Celyn Jones i redatelj Kristoffer Nyholm (serija "Taboo") mogli su, svakako, dati mašti na volju. Jesu li svjetioničare oteli izvanzemaljci? Neko osmerokrako stvorenje iz mora? Neobjašnjiva (nat)prirodna katastrofa, nešto nadnaravno? Maštanje može potpirivati činjenica da su nestali sa svjetionika na usamljenom, izoliranom otoku kao lokacije gdje nas se ne poziva baš često u kinima, iako je logistički prijemčiva za filmaše (jedan "zatvoreni" set, svedena filmska/glumačka ekipa).

Romantična drama "Svjetlo iznad oceana" s Michaelom Fassbenderom i Alicijom Vikander rijetki je primjer novijeg kinofilma ambijentirana na otok sa svjetionikom. Nyholm koristi svjetionik u atmosferične svrhe i svjetionik gotovo da je lik filma koji ugođajno paše na ovo hladno i vjetrovito vrijeme (zima, bura). Svjetionik se uzdiže znad stijena na otoku i "sirenski" mami svjetlom da pronađemo utočište koje će se pokazati kobnim za svjetioničare.

Njih trojicu, sredovječnog obiteljskog čovjeka Jamesa Ducata, starog udovca Thomasa Marshalla i mladog naivca Donalda McArthura, glume zvjezdani Gerard Butler, veteran Peter Mullan i Connor Swindels. Likove upoznajemo u trenutku kad se tridesetih godina prošlog stoljeća (ne 1900.) spremaju za odlazak na šestotjednu "šihtu" na svjetioniku, Donaldovu prvu.

Nastavljamo ih upoznavati i u svakodnevici svega što posao svjetioničara podrazumijeva, počevši od održavanja svjetla pa nadalje. S Donaldom učimo o opasnoj živi s kojom se podmazuje mašinerija svjetionika, a zbog koje su, kad/ako dođu u direktan doticaj s njom, "mnogi svjetioničari poludjeli". Čini se kako redatelj postavlja pozornicu za "nešto", računajući noćne kadrove sa trojicom muškaraca na svjetioniku prekrivenim maglom, povremeno sagledane očima nekog četvrtog, ponekad i s mora.

Prilično zlokobno i jezivo, osobito kad se na svjetionik jedne večeri sruči gadna oluja. Jutro poslije, svjetioničari pronalaze jato mrtvih galebova koje oni čiste s plaže i spremaju u vreće, i to tako što im moraju slomiti krila da "stanu" unutra. Atmosfera usuda i zle kobi polako raste zajedno s tenzijama iščekivanja. Međutim, napetost od nečeg neočekivanog popušta kad Donald naiđe na naizgled beživotnog čovjeka kojeg je izbacilo more zajedno s drvenim sandukom i shvatimo da Nyholm nije M. Night Shyamalan.

Ispostavit će se da čovjek nije mrtav, štoviše živnut će kad vidi da su James i Thomas povukli njegov sanduk i napasti Donalda koji u samoobrani ubija napadača. Naravno, sanduk neće dugo ostati zatvoren, unatoč tome što Thomas tako nalaže. A kad najprije on, potom i James i Donald, otkriju sadržaj sanduka (zlatne poluge) i padne plan da se riješe trupla i podijele zlato, na otočić stižu dva muškarca (upečatljivi Søren Malling i Ólafur Darri Ólafsson) raspitujući se za člana posade i njegov "teret".

Iako će ih Thomas ufino otpraviti s otoka, znamo da će se dvojac vratiti, jednako kao što znamo da kombinacija truplo-zlato ne može dobro završiti, tj. da će svjetioničari snositi posljedice pohlepe i biti spremni ubiti zbog sanduka kao što je to bio spreman učiniti onaj "nasukani" tip. U fikcionaliziranom "otkrivanju" misterija Flannanskog otočja scenaristi i redatelj su, jasno je sada i slijepima, posegnuli za najlakšom izlaznom strategijom.

Znači, trilerskim obrascem znatno bolje iskorištenim u filmovima poput "Sasvim malog ubojstva" Dannyja Boylea, "Jednostavnog plana" Sama Raimija i "Dok vrag ne sazna da si mrtav" Sidneyja Lumeta. Na simboličkoj ravni realistični triler je imao smisla, od otvaranja sanduka kao "pandorine kutije" s fatalnim reperkusijama do ljudskih svjetionika bez unutarnjeg svjetla.

Ljudi čiji je posao održavati svjetlo, svjetioničari, izgubili su vlastito svjetlo, dušu, čovječnost, konzumirani trenutačnom gramzivošću. Nažalost, na pitanje gdje je nestao čovjek Nyholm daje odgovor prepun općih mjesta u vezi ljudske prirode, počevši od mladića koji u tom smislu gubi "nevinost", makar režiser povremeno pokazao osjećaj za klaustrofobiju i (njome izazvanu) tenziju.

Od tako postavljenog filma najviše profitira Butler u ponajboljoj ulozi karijere. Zvijezda niza akcijskih filmova ("300", "Pad Olimpa"...) napinje dramske bicepse i tricepse kao možda nikad dosad i ukazuje na ono što mnogi zaboravljaju kad su akcijaši u pitanju. Ispod mišića krije se glumac.

Butler se vraća u akciju

Nakon ovog dramskog izleta, Butlera ćemo ponovno gledati u akciji: u post-produkciji se upravo nalazi nastavak "Pada Olimpa" i "Pada Londona" naslovljen "Angel Has Fallen".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 16:42