StoryEditor

JUSTIN’S JOHNSON All In Aquarius

11. travnja 2017. - 12:06
JustinJohnson

Izvođač: JUSTIN’S
Album: JOHNSON (All In Aquarius)
Ocjena: ***

Naslovni broj – ali i tema “Tvrd” – rječito svjedoči o tranziciji s nekoć sveprisutnog ska na rockabilly/swing koji su iz retro prostora u mainstream odvukli Brian Setzer Orchestra ili retro-swingeri Royal Crown Revue. To je, manje-više, i smjer kojim se kreću i furiozni broj “Papučar” i jumpin-jive/ska tema “Ona voli”.

Zar je onda čudno da su glavni aduti u zvučnoj slici Justin’s Johnsona puhači i ritam sekcija s gitarom koja tek tu i tamo akcentira temu. Kao u “Ne nedostaješ”. Najbolji broj albuma je funkoidna stilizacija “Vođa” – u kojem i tekstom i upečatljivim vokalom gostuje Saša Antić – što je možda smjer kojim bi band predvođen Mirom Alačom mogao osvježiti svoj aktualni swingerski make-up. Isto vrijedi i za “Ultru” kao neobičnu kombinaciju antiknog splitskofestivalskog pseudo-rockerskog šlagera i “balkanoidnih” puhača, što bi bandu dalo i dozu “campa” i prigodu za komercijalni doskok.

Da i unutar naizgled suženog swingerskog stilskog obrasca ima prostora za “šaranje”, pokazuju “Semafor” kao žovijalna ska/swingerska poskočica, “Marioneta” kao hibridni “roker”, te zaključna “Bit će to dobro”, koja je uspjeli odlazak u vode mediteranskog retro šlagera (naglašen harmonikom) s puhačima latino ugođaja.

S boljim vokalom ili gostujućim vokalima Justin’s Johnson bi konačno mogli izboriti više medijskog prostora u neo-swingerskoj niši u kojoj im, za reći pravo, i nema baš previše konkurencije.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 12:28