StoryEditorOCM

JUMPER: Prvo skoči pa reci hop

Piše PSD.
19. travnja 2008. - 14:44

Film: JUMPER; fantastična akcija; SAD, 2008.
Režija: Doug Liman
Uloge: Hayden Christensen, Samuel. L. Jackson
Distribucija: Continental
Ocjena:  ***

Sila je jaka u Haydenu Christensenu. Kao Anakin Skywalker, (budući) Darth Vader, Christensen je bio obdaren natprirodnim moćima u “Star Wars” spektaklima “Klonovi napadaju” i “Osveta Sitha”. Danas, tri godine nakon što je posljednji dio “Ratova zvijezda” poharao kina, mladi glumac ponovno izvodi kerefeke izvan granica mogućeg u hit-filmu “Jumper” Douga Limana, redatelja kojemu je “indie” produkcija postala tijesna (“Swingers”, “Go”) pa se trajno skrasio u visokobudžetnom Hollywoodu (“Bourneov identitet”, “Gospodin i gospođa Smith”). Naime, prilikom jedne “near death” situacije, konkretno utapanja ispod ledene kore u mrzloj rijeci, Christensenov junak otkriva sposobnost teleportacije, odnosno “skakanja”.

Novostečeni dar Christensenu omogućava lagodan playboyevski život pošto mu nije teško “skoknuti” u najstrože čuvani sef banke i “posuditi” pozamašnu svotu novaca. Međutim, da mu je talent možda anomalija, Hayden će se uvjeriti kad mu se za petama nađu Paladini - na čelu sa Samuelom L. Jacksonom - koji uništavaju “skakače”. Limanova fantastična avantura ne trudi se objasniti centralnu ideju, nego od gledatelja traži da prihvati zdravo za gotovo “činjenicu” da u našem svijetu opstoje “jumperi” kojima o glavi rade spomenuti internacionalni religijski fanatici Paladini. S obzirom da im supermoć sabijanja prostora omogućuje putovanje brzinom svjetlosti i instantnu teleportaciju na drugi kraj planeta, “jumperi” mogu istodobno biti na svakom mjestu poput Boga. Međutim, “skakači” - redom zgodni mladići koji ne pate od celulita iako im je teško pomaknuti i mali prst kako bi dohvatili daljinski - nisu zainteresirani za dijalog sa svijetom i ljudskim rodom, niti spašavanje istog po principu one Spider-Manove mantre “s velikim moćima dolaze velike odgovornosti”.

Pače, kada ugleda vijest o golemoj poplavi, sličnoj posljedicama Katrine, iz koje bi možda i mogao izbaviti ljudske živote u nevolji, Christensen će nonšalantno ugasiti TV i poći surfati na Fiji. U tom smislu ”Jumper” fino dekostruira mit o superheroju, približavajući svoga protagonista postmilenijskoj generaciji kojoj je svijet postao premali pa u konstantnom putovanju pronalazi “smisao života” i bijeg od učmale svakodnevnice. Pa ipak, čini se da Liman nije iskoristio sve ideje, to jest akcijske i dramaturške potencijale iz potentna scenarija Davida S. Goyera (“Batman početak”) i Jima Uhlsa (“Klub boraca”).

Primjerice, “skakač“ Jamie Bell u jednoj sceni veli da je nekog Paladina ostavio u oceanu s morskim psima, što Liman, mahom neopterećen proračunom, nije prikazao, a u drugoj - prilikom transkontinentalnog obračuna s Christensenom, od egzotičnih piramida preko prometnih ulica do vrha Empire State Buildinga - dobaci kako “mrzi Čečeniju”, a ne, recimo, Irak. “Jumper”, tako, ostavlja dojam tek solidne predigre “pravoj stvari” što slijedi, otprilike poput prvog “X-Mena”, još jednog filma s “obdarenim pojedincima”. Stoga se valja nadati da će (najavljeni) nastavak sve njegove mane pretvoriti u vrline. I rezultirati nečim doista spektakularnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 18:44