StoryEditor
KolumneAD HOC

Josip Jović: Zavjera protiv dobrih namjera Bože Petrova

Piše PSD.
13. studenog 2015. - 22:42

Ideja Bože Petrova o vladi nacionalnog jedinstva u koju bi ušao HDZ-ov i SDP-ov blok te Most umrla je prije nego što je i rođena. Ideja sama po sebi nije bila loša, ali je odveć idealistička da bi bila ostvariva. Tomislav Karamarko ju je samo dva sata poslije negoli je ona objelodanjena odbacio.

Možda se malo zaletio, umjesto da prepusti SDP-u povlačenje prvog poteza, a možda je tim odbacivanjem htio izazvati tajni susret Drage Prgometa i Zorana Milanovića, koji su čekale unaprijed namještene kamere, a koji je kompromitirao i jednoga i drugoga, kao i onoga trećeg u čijem se stanu susret dogodio.

Scenarij broj jedan

Sam Petrov, nevješt političkim igrama ispod stola i ispod mosta, nije u prvi mah povjerovao da se susret uopće dogodio. Njegov idealizam i dobre namjere razbile su se najprije o nepomirljive pozicije dviju najjačih stranaka, a onda i o makijavelizam vlastitih članova.

Njegov javni nastup zavjerenički je minirao preambiciozni Drago Prgomet, kao što njegovu širokogrudnost od samog početka razbija divljak iz Primoštena, koji cijeli HDZ naziva nacističkom strankom, čime je otišao dalje od Zorana Milanovića, za kojega su svi HDZ-ovci, pa valjda i njegovi birači, „crnokošuljaši“ i „ustaše u različitim nijansama“.

U ovoj novonastaloj situaciji moguća su dva scenarija. Prvi je najizgledniji, onaj na kojemu uveliko rade Prgomet i Milanović, a taj je da SDP jednostavno pridobije potporu polovine zastupnika s liste nezavisnih. Tih šest, sedam zastupnika će se već naći ako im se ponude dobre pozicije i novci.

Nije u svemu tome nevažna ni uloga čovjeka kojega se malo spominje, a to je Branko Roglić, glavni financijer Mosta i bogati trgovac, rođak jednog starijeg Roglića, svojevremeno uglednog šefa dalmatinske Udbe, Mesićev i Josipovićev prijatelj i sponzor, koji je odmah nakon izbora zagovarao suradnju Mosta i SDP-a. Prije je nastojao Prgometa servirati Josipoviću, poslije je očito Prgometa servirao Petrovu. Možda će ovaj scenarij propasti samo zbog preranog otkrića urote.

Scenarij broj dva

Drugi scenarij nije više podrška Mosta jednom od dva bloka, već podrška jednog od blokova Mostu kao cjelini i mandataru kojega će on predložiti. U tom je slučaju veća mogućnost koalicije HDZ i Mosta, iz jednostavnog razloga što Milanović nikada ne bi prihvatio vlastitu demisiju. Njemu je teže žrtvovati položaj, što bi bilo shvaćeno kao poraz, nego Karamarku ambiciju, koja ionako nije dobila uporište u biračkoj volji. U ovoj priči određenu bi ulogu mogla odigrati i predsjednica države.

No u oba slučaja imali bismo vladu koja ne bi mogla provesti nikakve bitne reforme i koja bi visjela o paučini. Na toj točki otvara se mogućnost ponavljanja izbora na kojima Mosta, suprotno nekim predviđanjima da bi on tada još više trijumfirao, ne bi bilo. Zaoštrila bi se utakmica između dviju momčadi, a pobijedila bi ona koja bi pred publiku izišla s novim, kvalitetnijim, boljim igračima na listama i, što je naročito važno, novim vodstvom.

Josip Jović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 09:27