StoryEditor
KolumneAD HOC

Paklena konstrukcija za Orepića

Piše Josip Jović
26. ožujka 2016. - 20:30

Vijest s prizvukom senzacije glasila je kako je otkriveno da je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić zatajio topničke dnevnike dok su ih tražili branitelji Ante Gotovine, čime je, je li, otežavao ulazak Hrvatske u EU! Stvarno jedna paklena konstrukcija koja počiva na sve samim namjernim netočnostima.

Topničke dnevnike nije tražila obrana nego tužiteljstvo Haaškoga suda, doduše uz žilave napore Vlade Jadranke Kosor, i nisu bili presudni za ulazak u EU. To što je Orepić imao kod sebe i nisu nikakvi topnički dnevnici, već samo zemljovidi s planom vojnih operacija i rasporedom jedinica na području Operativne grupe Sinj, koja uopće nije imala topništvo.

Topnički dnevnici, post festum

Slično parafraziranoj vijesti govorio je Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a, iz čega se može zaključiti kako je sama „informacija“ negdje iz tog Karamarkova kruga i procurila. U želji da našteti Orepiću, Karamarko se, međutim, navukao na tanak led. Ispalo je kako je Orepić štitio Gotovinu, a da ga je Karamarko progonio. Pa da je tako zaista i bilo, danas je mudro o tome šutjeti.

Ova post festum rasprava o famoznim topničkim dnevnicima imala je i svoj gotovo tragikomičan nastavak, koji je inače ozbiljnog Božu Petrova natjerao na kiseli osmijeh. Počelo je licitiranje oko toga tko je od dvojice aktera ove priče veći prijatelj legendarnoga generala. Orepić se, ne lezi vraže, dao slikati s Gotovinom kao s rođenim bratom i pustio da to vidi cijeli svijet.

Pomalo zatečeni Karamarko se nije dao, kazavši otprilike: I ja sam bio na večeri s Gotovinom, ali eto nisam se slikao, nisam to koristio za vlastitu promociju. Sam Gotovina, kao i uvijek, drži se diskretno, prepuštajući narodu da sam izvlači zaključke.

U nizu zategnutih odnosa u trokutu: Most-HDZ-Orešković, ova veza Kramaraka i Orepića na posebno je tankim strunama. Orepić je ovu iskonstruiranu aferu s dnevnicima nazvao primitivnim pokušajem destrukcije i njega i ministarstva na čijem je čelu, dok Karamarko uzvraća kako je ministar doveden rješavati probleme, a ne sam biti problemom.

U čemu je problem

Postoji ovdje očit sukob nadležnosti. Orepić drži kako je odgovoran samo premijeru, dok Karamarko stoji na stanovištu da je odgovoran i njemu kao potpredsjedniku Vlade zaduženom, između ostalog, i za sigurnosna pitanja. Karamarko dolazi iz istog ovog ministarstva i dobro poznaje tamošnju strukturu, u kojoj prevladavaju kadrovi iz bivše vlasti.

Navodno je Ranko Ostojić smijenio više od tisuću ljudi na višim i nižim položajima, a Orepić samo Vitomira Bijelića, načelnika Kriminalističke policije, kojega se ionako smatra Karamarkovim čovjekom, te Marija Bertinu, načelnika PNUSKOK-a. S te točke gledišta, Karamarko ima pravo tražiti promjene, samo što je izabrao krivi put pritiska. No, cinici će reći kako kontrolom MUP-a želi zaštititi sebi bliske.

#JOSIPJOVIĆ

Izdvojeno

08. srpanj 2020 07:24