StoryEditor
KolumneAd hoc

Josip Jović: Neka Njemice navuku feredže

Piše Josip Jović
12. siječnja 2016. - 15:30

U najluđoj novogodišnjoj koelnskoj noći, još je luđi bio masovni napad na mlade žene na tamošnjem bahnhofu. Zabilježeno je petsto seksualnih napastovanja i nekoliko silovanja. Njemački je ministar pravosuđa zaključio da ništa nije bilo slučajno, već, poput terorističkog napada, dobro organizirano.

Policija nije stigla intervenirati jer takvo nešto zaista nitko nije mogao očekivati. U Njemačkoj vlada pravi šok, organiziraju se demonstracije i protudemonstracije. Vlasti brižljivo paze da sve ne ode u pravcu rasizma i ksenofobije. To je najvažnije.

Politička korektnost

Zanimljiv je tijek informacije. Nekoliko dana mediji nisu donosili nikakve vijesti, a tek je zahvaljujući tzv. društvenim mrežama javnost doznala što se događalo. Nakon toga probile su se vijesti o tome da Koeln nije usamljen, nego da su istovjetna nasilja zabilježena i u nekim drugim gradovima Njemačke, kao i Finske, Švedske i Švicarske.
Napadači su u početku okvalificirani kao „pijani mladići“ među kojima je bilo i imigranata, onda se ipak nije moglo sakriti da se radi pretežno ili isključivo o imigrantima, i to sa sjevera Afrike.

Imenice Arapi i muslimani još uvijek se izbjegavaju. Kancelarka Angela Merkel obratila se naciji nekim općim formulacijama, nešto u smislu poštovanja zakona, multikulturalnosti i slično. Jasno identificiranje problema moglo bi dovesti u pitanje „političku korektnost“, ali i politiku otvorenih vrata kakvu je provodila upravo gospođa Merkel, koja je dozvala u svoju zemlju više od milijun imigranata, a proces još nije zaključen.

Parafrazirajući grčkog filozofa, reklo bi se: Draga mi je Merkel, ali mi je draža istina. Istinu je, poput našega Ladislava Ilčića, izgovorila, primjerice, Alice Schwerzer, urednica jednog časopisa za žene koja je ukazala na kulturne razlike i drukčiji odnos prema ženama od onoga u Europi, te na probleme koji iz toga proizlaze.

 

Kulturne razlike

Osim nepostojanja državne sekularnosti, rigidnog stava prema homoseksualnosti, preljubu i pobačajima, načina prehrane i niza drugih kulturnih razlika, svakako je ogromna razlika i u odnosu prema ženama. Žena se obično u islamskom svijetu tretira kao ropkinja i seksualni objekt, a poligamija je nešto normalno. Pokrivanje tijela od glave do pete zapravo je negacija osobe i simbol podložnosti.

U slučaju koelnske hajke na žene može se čak govoriti o napadu na civilizaciju. Tek je počelo, a bit će toga još. Pitanje je svih pitanja: hoće li doseljenici prihvatiti njemačke (et cetera) zakone ili će Nijemci prihvatiti običaje i zakone imigranata?

Dok se to pitanje ne riješi, Njemicama je s mjerodavnog mjesta preporučeno neka pripaze kako se odijevaju, s kim, kada i gdje zalaze. A čini se kako je najbolje rješenje da i same navuku feredže.

 

Josip Jović

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 16:29