StoryEditor

Busije na predsjedničinu putu

Piše Josip Jović
14. siječnja 2017. - 19:00

O kakva li je silna zabrinutost u dijelu tzv. javnosti zavladala nakon što se Kolinda Grabar-Kitarović zaputila u SAD. Neki koji bi je najradije stavili u top zabrinuti su za njezinu osobnu (i nacionalnu) sigurnost, a onaj bivši ministar što je opteretio građane višom cijenom struje koju je odlučio otkupiti od privatnih vjetro-proizvođača sad moralizira o trošenju novca poreznih obveznika.
Trojica portal-novinara, inače političkih aktivista, prijaviše je za sukob interesa (kojih?). Jedan od njih ju je čak usput počastio nježnim epitetom "gadura".

Ništa principijelno

Tako to možda sve izgleda i iz perspektive malih, zajedljivih, zlonamjernih "uskih ljudi", u toj "uskoj varoši". Ma nije valjda predsjednica putovala preko Atlantika u šoping ili na neko turističko putovanje. Nije barem njoj, uostalom, Amerika neka mitska daleka i nepoznata zemlja. Pa kad bi to i bio razlog njezina putovanja, ona ima dovoljno novca sama platiti svoje putovanje.

Putovala je, kako je i sama objasnila, da bi razgovarala s dvadesetak ljudi buduće Trumpove administracije, nastojeći graditi aktivniju poziciju vlastite zemlje u sklopu NATO saveza u vremenu kad se nad jugoistokom Europe nadvijaju novi crni oblaci. Stanovita tajnovitost i nije njezina želja, već želja domaćina.

U tim kritikama predsjedničina putovanja nema apsolutno ništa dobronamjerno, ništa principijelno. Sve su to sačekuše, busije postavljene uz put iz kojih se riga vatra i nabacuje blatom. I jedva se čeka neki eventualno pogrešan korak.

Brojni razlozi

Razlozi žestokih napada su brojni. KGK je pobijedila Ivu Josipovića, makla je Josipa Broza iz svog ureda, ne dolazi na Pupovčeve domjenke, nije se založila za hitno uklanjanje spomen-ploče HOS-a, težište svoje vanjskopolitičke orijentacije stavila je na crtu Jadran – Baltak namjesto "Regije", zaprijetila je smjenom veleposlanika proisteklih iz Mesić-Josipović-Lončarove jugoslavenske kuhinje, za koje je kazala "ne da ne rade u interesu hrvatske države, nego rade protiv državne politike". Veleposlanik u Washingtonu pobjegao je u Bruxelles za vrijeme njezina boravka u SAD-u.

Radi se o onim ne tako brojnim, ali ekstremnim i solidno pozicioniranim krugovima s kojima je uzaludno, a i nepotrebno, tražiti nekakav nacionalni konsenzus i pomirenje do kojega je predsjednici iskreno i jako stalo. Oni jednostavno plutaju drugom obalom, njima je oduvijek i trajno svaka ideja samostalne i suverene države Hrvatske bila i ostala strana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2021 20:00