StoryEditor
KolumneSUPROTIVA

Josip Jović: Kerumova koalicija s ministricom Zlatar

Piše PSD.
12. svibnja 2013. - 23:02
Izgledalo je da se Željko Kerum umorio i da više ne želi biti gradonačelnikom „ovega ludega grada“.
 Već su njegovi konkurenti odmakli od starta, kad se on naglo probudio i otisnuo i već sustigao, a po nekim anketama i prestigao glavne takmace. Puno je toga u proteklom mandatu obećavao, a malo ispunio, u drugu kampanju iznova ulazi s pregršću novih obećanja, a tko se više sjeća onih starih. Nije, istina, tako moćan kao prije četiri godine kada je baš time imponirao.

Koliko god izgradnja zapadne obale bila motivirana privatnim razlozima, ona je njegov snažan argument. Miješao je često privatno i javno, ali, Bože moj, reći će se, kao da to i drugi ne čine.
  Iako on i nije baš neki osobiti vjernik i tuđmanovac, svim je nevjernicima i protutuđmanovcima zaprijetio križem na Marjanu i Tuđmanovim spomenikom. I ne bi to baš ostavilo neki naročit dojam na pučanstvo da ne bi izrazito ideoloških protivljenja.

Pa  je tako skupina radikalnih ljevičara neuspješno pokušala prikupiti potpise protiv spomenika, osporavajući prvom predsjedniku apsolutno sve što je učinio. A onda su mnogi graknuli: E sad ću baš za Keruma.

 Ministričino ukazanje

U sam osvit kampanje u splitskom se kazalištu ukazala ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić, najavivši zakon kojim će spriječiti izgradnju desetometarskoga križa.
 
Ona je, inače, poznata po tome što donosi zakone za ustoličenje jednoga čovjeka ili kako bi ozakonila uzimanje državnog novca za svoje novine. Više joj je zasmetao jedan križ koji je tu već nekoć postojao i koji je nasilno uklonjen nego deseci kuća što su okupirale ovo dragocjeno brdašce. Pojavila se okružena stranačkim kolegama i izbornim pretendentima uz napomenu kako sve to čini da se ovo pitanje križa ne bi koristilo u kampanji!?
I, naravno, sasvim očekivano izazvala bujicu reagiranja. Evo karakterističnih komentara ispisanih na portalu SD: „Kerume, ne daj bezbožnicima“. „Sotoni svaki križ smeta“. „Zaustavimo udbašku gamad“. „Očekujem okupljanje istinskih katolika i domoljuba oko Željka Keruma“. „Njegov je poraz poraz Hrvata i katolika“. „Branimir je primio kršćanstvo, a Kerum ga brani.”

Nakon svih tih i takvih reakcija Ivan Bajamonti Tadinac, koji je sam odustao od utrke za gradonačelničku fotelju, zdvojno je i logično zaključio: „Kerum pobjeđuje u prvom krugu“!

Jasno je kako je intervencija ministrice kulture protiv podizanja križa na Marjanu najveći doprinos kampanji aktualnoga gradonačelnika. Nije samo jasno radi li se ideološkom fanatizmu, što ne bi bilo čudno za ovakve tipove poput gospođe Zlatar, ili o smišljenoj igri i sračunatom efektu.

Makar su se Zoran Milanović i Vesna Pusić ogradili od inicijative svoje ministrice, koja je i sama naglo zašutjela, ali je željeno polučila,  nije izvan pameti misliti kako se radi o taktičkom potezu same Kukuriku koalicije koja računa da njezin kandidat Ivo Baldasar sigurno prolazi prvi krug, a da bi mu lakši protivnik u drugom krugu bio Kerum nego Ivanišević.

Za Vjekoslava Ivaniševića bi, procjenjuje se,  glasali svi Kerumovi birači, a za Keruma ne bi svi Ivaniševićevi i pogotovo ne glasači ostalih koji će otpasti.
Protiv Keruma postoji, navodno, i spremljena rezervna artiljerija u režiji državnog odvjetnika, pa ako se i dogodi poraz, lakše ga je podnijeti od njega nego od HDZ-a.
 Kerum uza sve mane i prednosti ima i svoj način komuniciranja s građanima, koji se ne može naučiti u školi.

Favoriti i autsajderi

Iako je po bogatstvu miljama izdvojen od običnog puka, on osjeća mentalitet tog malog čovjeka. On zna da je ovom vječno gladnom i žednom narodu naučenom da mu razni gospodari otimaju pogaču i da se zadovoljava  mrvicma s gospodarova stola važno da ga netko počasti pićem i ićem.
Gledali smo Keruma i u jednoj TV emisiji u društvu s filozofima i analitičarima i valja priznati da ih je zasjenio, a i samom je voditelju očigledno bio simpatičan.

„Faca“ je kad pjeva s Grdovićem, velikodušan kad ustupa Thompsonu stadion za koncert, a opet s oba oka namiguje SDP-ovu glasačkom tijelu dajući javnu potporu njihovu kandidatu i puštajući promidžbenu pjesmu „Što je više kleveta i laži, Kerum nam je miliji i draži“, izravno asocirajući na njihova kumira.
Bez želje da umanjujemo ičije izglede, trojica su se aspiranata na prijestolje, a tako govore i sva istraživanja, izdvojila.

 Situaciju je pojednostavnilo odustajanje Ivana Grubišića, koji je izabrao, kako je rekao, lakši križ i strašno se prevario. Nevješto je i neuvjerljivo pokušavao prikriti bjelodani sporazum s SDP-om: on će njih poduprijeti u gradu, oni njega u županiji.
 
U gradu je imao neke šanse, u županiji nema ama baš nikakve. Kao najracionalniji izbor nametnuo se Zlatko Ževrnja, čovjek narodnjačkih političkih pogleda, umjerenih stavova i iznad svega praktičan političar, koji iza sebe ima rezultate kojima se može, s razlogom, pohvaliti.

Protukerumovska nastojanja Sanje Bilač i njezino inzistiranje na poštenju pala su u sjenu lažnih ideoloških obračuna, Anđelka Visković djeluje razumno i blisko narodu, dok se Marijana Puljak pomalo elitistički referira na pamet i stručnost i svoju i svojega kruga.

Sve tri pokušavajući djelovati izvan stranačkih stega i ideologija, kojima zaista ne bi trebalo biti mjesta na lokalnim izborima, predstavljaju određeno osvježenje.
No teško ove tri šarmantne dame zbog logističkih nedostataka mogu zaprijetiti glavnim natjecateljima i favoritima, ali bi bilo jako važno da netko s njihovih lista uđe u Gradsko vijeće. Bile bi sjednice sadržajnije, poštenije i pametnije, a ako ništa drugo, zanimljivije.

josip jović

#SUPROTIVA#JOSIPJOVIĆ

Izdvojeno

03. srpanj 2020 10:32