StoryEditor
KolumneAd hoc

Josip Jović: Hrvatskoj se već dogodila Poljska

Piše Josip Jović
15. siječnja 2016. - 15:20

Može li se, pita videonovinar Aleksandar Stanković bivšeg predsjednika Ivu Josipovića, u Hrvatskoj dogoditi ono što se u Poljskoj dogodilo. Pitanje je puno zlih slutnja koje donosi promjena političke vlasti.
A što se dogodilo u toj velikoj zemlji odakle i Hrvati nekad davno nagrnuše, koja je, zamislite, do kraja Prvog svjetskog rata bila razdijeljena na tri carstva, pa je sjećanje na tu povijest ispunjava silnim oprezom od nekog novog zapadnog ili istočnog imperijalizma?

Tamo je nova vlada na brzu brzinu donijela zakon po kojemu upravu javne televizije i ostalih javnih informativnih kuća postavlja izravno ministar financija, što je zaista neobično i ne odveć demokratski i zbog čega Europska komisija prijeti sankcijama.

Nije šija nego vrat

Josipović je pokušao utješiti Stankovića kazavši otprilike: "Ma neće
valjda." Pravi i potpuni odgovor na pitanje zabrinutog voditelja glasio bi: "U Hrvatskoj se ne može dogoditi ono što se dogodilo u Poljskoj iz jednostavnog razloga što se to već dogodilo." Do početka mandata Zorana Milanovića postojao je Zakon o HRT-u donesen konsenzusom u Saboru po kojemu je Programsko vijeće sastavljeno od predstavnika raznih društvenih institucija imenovalo glavnog ravnatelja HRT-a i glavnu uredničku ekipu.

Onda su došli Milanović, Josipović, Zlatar Violić i ostali, koji su promijenili zakon, rasturili Vijeće i postavili Gorana Radmana na čelo „katedrale duha“ bez duše s bezgraničnim ovlastima. Dakle, u odnosu na Poljsku, isto, samo malo manje izravno, ali u konačnici sve je bilo u rukama šefa vlade, partije i parlamenta u jednoj osobi. Nije šija nego vrat. HRT je skliznuo s puta javne u državnu radio-televiziju. Gornja operacija vladajućih od prije četiri godine bila je pozdravljena od strane nevladinih udruga, većine medija, Hrvatskog novinarskog društva, a ni europska birokracija, koja sada prijeti Poljskoj, nije pokazala naročit interes.

 

Radmanov, vjerojatni, odlazak

Treba očekivati kako će nova Most-HDZ-ova vlast dovesti svoje ljude na čelo HRT-a koristeći se istim onim zakonom koji je donijela prethodna vlast. Ali sada u tom slučaju valja računati na oštre prosvjede i HND-a i Gonga i Documente, et cet., pa vjerojatno i Europske komisije. Ako je išta jasno u ovom svijetu bez principa, onda je to da istinski nikome nije stalo do demokracije i ljudskih prava, osim kao sredstva ideološko-interesne borbe.
Što se tiče samog Gorana Radmana, koji je zapravo ostavku sam već trebao podnijeti i čiju je smjenu otvorenim pismom zatražio HHO, on iza sebe ne ostavlja ništa vrijedno pažnje.

Iza sebe ostavlja ideološki pristranu, „regionski“ usmjerenu i jeftino komercijaliziranu televiziju s nizom neukusnih sadržaja, masu smijenjenih urednika i novinara, problematične ugovore te sukobe s Nadzornim odborom u kojima je stradao Nadzorni odbor!

 

josip jović 

 

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 14:31