StoryEditor
Kolumnead hoc

Josip Jović: Domoljubna i domovinska koalicija mogle bi formirati domobransku koaliciju

Piše PSD.
30. rujna 2015. - 00:52

Još dva mjeseca ostala su do parlamentarnih izbora. Vrijeme je kampanja i sklapanja koalicija. Savezi malih i velikih imaju svoju logiku. Male stranke, točnije njihovi šefovi, parazitski se vežu uz velike ne bi li sebi priskrbili unosno mjesto zastupnika.

Veliki, pak, nastoje svoju koaliciju što više proširiti s bilo kim kako bi se stvorio privid njihove snage i privlačnosti. Tako se s Karamarkom u društvu našao liberal Darinko Kosor, politički mu ni rod ni pomozbog. Ali je zato izgubio jakog igrača s desnice u liku Ruže Tomašić, koju su istisnuli njezini stranački drugovi jakih ambicija.

Milanoviću su pobjegli Istrani

Zoran Milanović, kao da je okužen, ostao je bez Istrana, tek na Vesni Pusić, koja je u svim anketama pala na najnižu moguću točku popularnosti. Uspio je pridobiti autohtone seljake i nekoć desničarsku Zagorsku stranku.
Milanović se i sam radikalno, do neprepoznatljivosti, promijenio. Naprosto je preuzeo nacionalistički barjak, vratio se Tuđmanu i Radiću i umalo se zaratio sa Srbijom. Drži ruku na srcu dok svira himna i na sav glas, u stilu nogometnih navijača, viče: Hrvatska, Hrvatska.

S malo ironije, kao pandan domoljubnoj, svoju je koaliciju nazvao domovinskom. Ostaje, naravno, vječno pitanje, koje bi se svakom političaru moglo podastrijeti: koliko je to naglo probuđeno domoljublje iskreno i, još zanimljivije, koliko je iskreno prihvaćeno od onih koje je pozvao za sobom.

Ima tu i drugih koalicija, a bit će ih još. Prvi su krenuli Josipović i Čačić, računali su na IDS i Bandića, ali su ostali kratkih rukava.

Bandić je, pak, u savezu s Kajinom i Jurčićem najavio čak pobjedu, obećavši svim građanima Hrvatske standard kakav je priskrbio Zagrepčanima.

Zagreb ne bi bio to što jest da njega nije bilo. Malo jest čudno da pošteni Kajin podržava čovjeka koji je pod ozbiljnim istragama i kojemu prijeti zatvor. No, davno je rečeno kako ljubav, ili njezini brojni surogati, a pogotovo politička ljubav, nema granica.

Mlađahnom metkovskom psihijatru i načelniku grada Boži Petrovu  Metković i dolina Neretve postali su pretijesni. Uspio je u svoje kolo upregnuti angažiranog ekonomista Ivana Lovrinovića i HDZ-ova izopćenika ili disidenta Dragu Prgometa.

Sad tu dolazi niz stranaka koje imaju povjerenja u vlastite snage, poput IDS-a, DSSB-a, ORaH-a i Živog zida. Nije, naravno, još isključeno kako će se neke od njih ipak priključiti nekoj od koalicija.

Miloradu Pupovcu Ustavom je zagarantirano mjesto u Saboru.

Nova koalicija nacionalnog spasa

Sve prognoze govore kako nitko neće moći sam formirati novu vladu. HDZ i SDP, odnosno njihove predizborne koalicije, morat će potražiti partnere. Čini se kako HDZ-ova koalicija neće lako naći prilježnika zbog svjetonazorskih razlika. Prednost joj je eventualna i vjerojatna relativna većina, koja će podrazumijevati imenovanje mandatara iz njezinih redova, što svakako može mnogima biti privlačno.

S druge strane, Milanović se osobno jako zamjerio Josipoviću, Bandiću, Holy i još nekima, a oni se ne libe njega žestoko kritizirati. Njegova nacionalna inklinacija s tih pozicija doživljava se kao devijacija.

U mogućoj pat-poziciji postoji izlaz koji se zove velika koalicija, koja bi bila čak dobar doprinos nacionalnoj slozi, prevladavanju ideoloških trvenja i eliminaciji suvišnih na političkoj sceni. Recimo, domoljubna i domovinska koalicija mogle bi formirati zajedničku domobransku koaliciju, a na čelu njezine Vlade ne bi morao biti ni domobran Jambrek ni domobran Tomek, ako im je opći interes na srcu.

josip jović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 10:35