StoryEditor

GUISSE KRESLIN LEONARDI – GKL BAND Never Lost Your Soul

10. ožujka 2017. - 11:13
GKLCD01

Izvođač: GUISSE KRESLIN LEONARDI – GKL BAND
Album: Never Lost Your Soul (Intek)
Ocjena: *****

Lako je zamisliti život u ritmu muzike za ples, no vraški teško domisliti kako može zvučati spoj senegalskih world music glazbenika s nagnućem prema bluesu i slovenskih “trubadura” s nagnućem (i) prema folku. A zvuči – eto pouke albuma GKL Banda – sjajno! O vezama subsaharske etno glazbe i bluesa s američkog juga napisane su hrpe ozbiljnih knjiga, no nema te literature – pa ni Cooderovih fuzijskih etnomuzikoloških projekata – koji vas mogu pripremiti za ovo glazbeno putovanje.

Senegalski dvojac Cheikh i Djibu Guisse i slovenski trubaduri/gitaristi Vlado Kreslin i Igor Leonardi sreli su se prije dvije godine u Ljubljani, “kliknuli” na prvu te se upustili u avanturu kodnog imena “senegalsko-prekmurski blues”. Kako to čudesno zvuči, pokazao je već prvi broj “Sweetest Taboo” (autorski zgoditak Freres Guise – dvojca spomenutih glazbenika i njihova trećeg brata u obiteljskom bandu) u kojem se isprepliću europski folk (rokerskim ušima na tragu brit-folka šezdesetih) i senegalska glazbena tradicija, ali i vokali Djibua i Vlade.

Tko je ikada otkačio na Cooderove suradnje s world music glazbenicima, mora vrisnuti od sreće. Sljedeća skladba “S tabo je izi” broj je Vlade Kreslina, a realiziran kao organska fuzija glazbenika s udaljenih kontinenata. Nisu samo autorski brojevi uspješno realizirani, nego se na albumu našlo i jedno od općih mjesta blues pjesmarice. “Baby Please Don’t Go” s izvrsnim gitarskim prepletima bljesnula je novim sjajem profitirajući svakako i jezičnim “šarenilom” koje vlada i na cijelom albumu.

S tekstovima otpjevanim na engleskom, francuskom, talijanskom, slovenskom i senegalskom wolofskom jeziku. Najčešće unutar istog broja. I Kreslinov dobro znani trubadurski “dylanovski” rukopis – kao u sjajnoj “Abel in Kajin” s odličnom usnom harmonikom u uvodu – u kolaboraciji sa senegalskom braćom dobio je posebnu dimenziju. Postavši pravi transžanrovski i transkontinentalni broj “za rezanje vena”.

“Never Lost Your Soul” naprosto je sjajan album koji vrijedi nabaviti, oteti, posuditi, a onda slušati do besvijesti.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 05:11