StoryEditor

ED HARCOURT Furnaces

Piše Zlatko Gall
26. kolovoza 2016. - 19:11
rgx time: 3.0994415283203E-5

Izvođač: ED HARCOURT
Album: Furnaces (Polydor)
Ocjena: ****

Nisam baš najveći fan orkestriranog indie-pop/rocka, no u slučaju sedmog studijskog albuma Eda Harcourta možda barem malko promijenim mišljenje. Sa znanim producentom Floodom Harcourt je, naime, snimio mračan (i tematski i aranžersko produkcijski) album u kojemu se, najjednostavnije rečeno, "susreću“ indie poetika, barokni pop, bluesom ozračene gitare, klavir (posebice na "Dionysusu“) koji kao da je stigao s klasičnih partitura te - naravno - Harcourtov bariton. Kako to - u Floodovoj viziji - funkcionira?

Prilično dobro. "The World Is On Fire“ je na tragu caveovskih recepata s fluidnom "orkestracijom“ i tamnim tonovima, "Loup Garu“ u sličnu priču ubacuje dašak Orijenta, "You Give Me More Than Love“ poseže za elektronikom koja daje aromu devedesetih na tragu materijala kojim su se proslavili Garbage, "There Is A Light Below“ kombinira višeglasja a la CSN&Y i melodiju na tragu "I Wanna Hold Your Hand“ s mrvama gospela i jazzy gitarama, a "Dionysus" ugodno spaja lirski klavir i gitarsku grmljavinu te mračni egzercirski ritam.

Flood i te kako dobro poznaje svoj posao, odnosno kako najbolje zapakirati Haurtove skladbe, što mu je - po osobnom sudu - najbolje pošlo za rukom pred kraj albuma u "Immoral“ s caveovskim gothic štihom, atmosferom noir-soula i odličnim naglascima gitarskog twanga. U skladbi koja je u konačnici albumu možda i donijela barem pola ocjene više.
 

#PARANGALL

Izdvojeno