Crnilo od sipe

Piše Davor Krile
14. svibanj 2016. - 10:00

Hrvatska televizija kupila je novu, najmoderniju opremu za emitiranje Dnevnika koji će, kako ponosno najavljuju, od 15. svibnja biti tehnološki najnapredniji u Europi. Gotovo sedam milijuna pretplatničkih kuna košta taj iskorak u budućnost, ali TV kuća neobično šparnog domaćina nije žalila para.

Prištedjelo se malo na honorarima Silvani Menđušić i drugim nepodobnim suradnicima, a malo na otkazima novinarima poput Saše Kosanovića, i najmoderniji videozid od 20 četvornih metara, temeljen na tehnologiji laserskog fosfornog ekrana, iznimne oštrine i s potencijalom interaktivnosti sa sadržajem putem dodira, za koji dan će ukrašavati pozadinu središnje informativne emisije. Bit će to po mnogo čemu nalik ulasku kompjutora u obitelj Kremenko, pojava vrijedna znanstvenih radova iz domene antropologije.

Zaustavite Reuters

Kako će uživo djelovati kontrast sve većega tehničkog moderniteta i sve izraženije novinarske tuposti te primarno historiografske informativnosti na slavnome Prisavlju? Ništa što već svijet vidio nije: u našoj zemlji ne da nije rijedak nego je gotovo već konvencionalan tranzicijski prizor da iz najnovijeg audija, BMW-a ili mercedesa, opremljenoga svim mogućim čudima i satelitskom navigacijom, tuta-forza odjekuju cajke ili deseterac Mile Krajine. Tehnologija je ravnodušna prema duhovnome razvoju čovjekovu: isto kao što je efikasno povezao pametne, internet je olakšanom komunikacijom jednako nesebično počastio i budale.

Čuvši da 1981. godine međunarodna novinska agencija obavještava svjetsku javnost o prosvjedima na Kosovu, neki od tadašnjih partijskih dužnosnika su prostodušno povikali „Zaustavite Reuters!“, iskreno uvjereni da se i njih može jednostavno obuhvatiti rutinskom komitetskom direktivom.

Jednako naivno neki novodobni partijaši i medijski tvrdolinijaši vjeruju da im hvastanje modernom tehnologijom i blještavilom ekrana - po kojima se prstima, baš kao u Matrixu, iz studija lako ulazi u razne šarene dijagrame ili paralelne svjetove - može nadomjestiti sramotnu informativnu prazninu, zamaskirati cenzorstvo i kompenzirati kronični manjak novinarskog duha. Što će ti laserski fosforni zasloni ako njima dominiraju ustašoidne propovijedi fra Luke Prcele, nabrijani dokumentarci o 70 godina starim komunističkim zločinima, prežvakavanje stoput oglodanih ideoloških kostiju i slične dude varalice za odraslu hrvatsku djecu? Forma svemirska, a sadržaj kim-il-sungovski.

Nije tema, i gotovo

Ako si prisavski domoljub s pravilnim stranačkim nagnućima, onda se – kako se čini – uopće i ne moraš baviti domovinskom sadašnjicom: tehnologija ti služi tek za što dublje zagrabiti u nepresušnu kacu jalovih podjela i povijesne nesreće, a koja je mnogima na vlasti izvor trajne sreće.

Harmonija poslovnih interesa prvog potpredsjednika Vlade i njegove supruge, te skupa sa Sanaderom proskribiranih lobista mađarskoga MOL-a, za samozvane pregaoce žurnalizma 21. stoljeća – međutim – uopće nije relevantna tema. HTV svojim nezahvalnim financijerima nije omogućio ni kvalitetniji novinarski prilog, a nekmoli debatnu emisiju koja bi dubinski osvijetlila najfatalniju hrvatsku bolest modernoga doba, onu što je ovu državu i njezine građane unazadila daleko više od svih dušmana u stoljetnoj povijesti zajedno: političku korupciju.

Dok članovi stranaka koje participiraju u vlasti traže hitne istrage, a čitav razvijeni svijet prakticira bespogovorne ostavke državnih dužnosnika i na puno benignije slutnje sukoba njihovih privatnih i nacionalnih interesa, prisavski modernisti se naciju od nenadoknadivih i dugoročnih gubitaka trude obraniti oprobanom tehnikom bacanja ideoloških petarda na posve drugu stranu.

Tako se za izravni televizijski prijenos mise iz Splita angažira prekaljenog bombaša u mantiji da zakuha medijsku puru. Nakon njega hrvatska predsjednica preko dalekovidnice čita pozerske poslanice u kojima osuđuje izjave fra Prcele, ustaštvo i suvremene ekstremizme, a iza nje u danima što slijede u revijalnom tonu nastupaju Karamarkov medijski savjetnik, stranački bliska analitičarka i drugi čuvari idejnih vatri, s intrigantnim i više nego aktualnim uradcima o istrebljivanju narodnih neprijatelja 1945. i navijačkim počecima Domovinskoga rata.

Razdoblje do početka bleiburških svečanosti u katedrali duha premostit će ulična trupa domoljubnih križara pod vodstvom viteza Božidara Alića prosvjedom na Markovu Trgu u znak podrške ministru Zlatku Hasanbegoviću, a zahtjevniji publikum će adaptacijom vječite političke monodrame „Držite lopove!" zabavljati i strateški partner HDZ-a Pero Ćorić, čitanjem navodnoga popisa udbaša i suradnika KOS-a među kojima su – sram ih i stid bilo! – djelovali čak i neki talentirani pučkoškolci.

S ovim rasporedom uloga i ovim spoznajama, misleći Hrvat će relativno lako doći do zaključka kako Lijepa naša danas uopće nije crna od spontanoga radikalizma i povampirenoga ustaštva, nego primarno od sipinoga crnila.

Jaki su kurenti

Ono je svakodnevno posvuda oko nas samo kako bi se efikasno zamaskirao besprizorni lopovluk naših domoljuba - srebroljuba i njihove buduće ambicije. O njima dovoljno govore nedavni zahtjevi šefa HDZ-a upućeni Mostu posve lišeni ideoloških ispraznosti, a koji glase: hitan prekid međunarodne arbitraže nad Inom, te funkcije ravnatelja policije i šefa PNuskoka HDZ-ovim kadrovima, kako bi se posve kontroliralo svaku represivnu opasnost.

Hrvatskoj televiziji je u operaciji zamagljivanja ovih vitalnih procesa dodijeljena zahtjevna uloga sipine guzice, ali se pritom jako precijenilo njezine efekte. Danas se more od svake nečisti brzo bistri, jaki su kurenti.

#šPURTILOM I OSTIMA