StoryEditor

CHICANO BATMAN Freedom Iz Free

Piše Zlatko Gall
19. ožujka 2017. - 11:27
ChicanoBatmanFreedom

Izvođač: CHICANO BATMAN
Album: Freedom Iz Free (Nonesuch)
Ocjena: ****

Bljesnuli su već eponimnim prvijencem 2009. a tri godine poslije objavili ništa slabiji EP no friški album “Freedom Is Free“ nesumnjivo je potvrdio osebujnost i zanimljivost Chicano Batmana i njihova neobičnog spoja tropicalije, soula šezdesetih, funka - po uzoru na Funkadelic - rhythma and bluesa, psihodelije Zapadne obale...

Kalifornijski band je naprosto sjajno pomiješao sve raznorodne stilove i utjecaje - a ponajviše rokersku gitaru i funkoidne ritmičke “podloge“ - te kao nekoć Funkadelic i družina Slya Stonea - stvorio zavodljiv amalgam. Suštinski “plesne“ glazbe bez obzira je li riječ o skladbama brzog tempa ili lijenom “grooveu“.

“Passed You By“ otvara gitara i tople orgulje koji kao da stižu s plesnjaka šezdesetih. Razlomljena sporovozna funk tema i vokal bliski su Red Hot Chilli Peppersima no sveprisutna nota psihodelije i sirupasti pozadinski vokali - ali i dionice otpjevane u princeovskom falsetu - začin su neupitne originalnosti.

“Friendship Is A Small Boat In A Storm“ - s dominantnim arhaičnim klavijaturama i gitarskim funkoidnim fraziranjima - ubacuje u priču pozadinske vokale soula šezdesetih i gitarski solo na tragu psych-funka Sly And The Family Stonea. “Angel Child“ je još očitiji iskorak prema psihodeliji Zapadne obale križane s funkom i jazzy-latino “touchem“. U čemu ćete možda naći i mrvu Zappe...

I tako redom do “Taker Story“ - izvrsnog retro soul/funk broja čiji senzualni groove vuče na najbolja izdanja Erica Burtona i Wara - te sjajne zaključne instrumentalne “Area C“ koja počinje kao akustičarska laganica a raspliće se kao slojevita psihodelična vizija. Album vrijedan pažnje!

#PARANGALL

Izdvojeno

08. srpanj 2020 05:56