StoryEditorOCM
Izbori 2021FACEBOOK DISKUSIJA

Prkić uvjerava Macana da je nemoguća krađa glasova na splitskim biračkim mjestima: ‘Ovo o čemu pričaš može se dogoditi u selu s 48 glasača‘

Piše PSD
26. svibnja 2021. - 10:42

Krešimir Macan, komunikacijski savjetnik poručio je kandidatima za splitskog gradonačelnika, Ivici Puljku i Vici Mihanoviću kako moraju na birališta izvući što više svojih birača, ali i kako je rekao "paziti da ne bude ubacivanja glasova iza 19 sati". 

Upravo na mogućnost ubacivanja glasova reagirao je Jakov Prkić iz Pametno za Split i Dalmaciju koji je istaknuo kako iza 19 sati u kutiju može ući samo listić osobe koja je došla na biralište prije 19 sati odnosno do zatvaranje birališta. 

- Nevjerojatno je kako netko tko već godinama prati sve izbore i sudjelovao je u n kampanja tako malo zna o samom procesu od dolaska na biralište do trenutka unosa rezultata s biračkog mjesta u bazu podataka. Iza 19 sati može u kutiju ući samo listić osobe koja je došla na biralište prije 19:00 odnosno do zatvaranja birališta. Svi koji su se u tom trenutku našli na biralištu, a nisu glasali to mogu napraviti i koji minut iza 19. Sve ostalo je NEMOGUĆE!! - poručio je Prkić.

U komentarima mu je odgovorio Macan kako "iza 19 glasaju oni koji nisu izašli na birališta ako ne zaštitiš kutije".

-  A ti ih nemoj čuvati:-) pa to je cijela znanost i vojska potrebna da se to odradi na izborni dan. To nije tako često kod nas kao u susjedstvu, ali itekako moguće na ovako bliskim trkama. I hvala ti sto me podučavaš tehnologiji izbora - to kao da ja tebi idem objašnjavati fotografiju:-) I pitaj Josipovića kako je prošao 2015. u drugom krugu kada to nije napravio – odgovorio mu je Macan.

Rasprava se nastavila u komentarima, a Prkić je napisao kako se takav scenarij ne bi vidio ni u najboljim akcijskim filmovima.

- Svaki birački odbor (BO) ima 10 članova. Predsjednik i zamjenik su nestranačke osobe, a ostalih osam su predstavnici stranka. Polovica iz oporbene, a polovica iz vladajuće grupacije. gradske i županijske razine. U svakom trenutku na biralištu ne smije biti manje od pet članova BO-a. Na svakom biračkom mjestu može biti 1, 2, 3, 4, 5... promatrača koje mogu prijaviti i nezavisne liste. Previše ljudi se treba udružiti u pothvat prevare da bi on i uspio.

Točnije svih 10 se mora udružiti. Ajmo reći da jedan ode na wc a preostali članovi krenu u akciju zaokruživanja i ubacivanja listića u kutiju. U svakom trenutku ti na biralište može banuti osoba koja je došla glasati i zateći će tebe kako sumanuto ubacuješ listiće u kutiju. Za svaki ubačeni listić treba zaokružiti jednog birača s popisa birača. Kojeg birača zaokružiti? Što ako se baš taj birač pojavi na biralištu, a vi mu kažete da je već glasao? - poručio je Prkić i dodao kako nakon toga ide skandal.

- Većina biračkih mjesta nalazi se u školama i javnim objektima koji imaju kamere na ulazu pa se lako može dokazati jel netko došao na biralište samo jednom. Ukoliko je u kutiji više listića no što je birača izašlo na biralište izbori na tom biračkom mjestu će se poništiti!! Sve ovo se odnosi na jedno biračko mjesto, a u Splitu ih je 163. Više puta sam radio u biračkim odborima (naravno dok nisam bio kandidat), radio sam čak i u izbornim povjerenstvima.

Znam točno svaki dio cijeloga procesa. Ovo o čemu pričaš može se dogoditi u nekom selu sa 48 glasača od kojih na biralište izlazi njih 25. Ako je ekipa iz sela napaljena zaokružit će još nekoliko listića i ubacit ih u kutiju. Na biračkom mjestu s više stotina birača to je nemoguće. Dragi Krešimire, kad god poželiš sjedi sam mnom i proći ćemo sve scenarije da te razuvjerim kako tvoja teorija ne drži vodu – odgovorio je Prkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:15