StoryEditorOCM
Izbori 2021priopćenje

DIP reagirao na Macanove izjave o mogućim nepravilnostima na splitskim glasačkim mjestima: ‘Svi izbori su bili regularni, ne unosite sumnje uoči izborne šutnje‘

Piše PSD
28. svibnja 2021. - 15:13

Nekidan je PR stručnjak i analitičar Krešimir Macan u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju javno ukazao na moguće prevare kod brojanja glasova na izborima, te pozvao na oprez Vicu Mihanovića i Ivicu Puljka, kandidate za gradonačelnike Splita. Poručio im je dan izbora pokriju sva biračka mjesta u Splitu kako bi se spriječile eventualne nepravilnosti.

– U kampanji Željka Keruma 2009. presudno je bilo to što smo pazili da nema ubacivanja glasova nakon 19 sati. To sada čeka splitske kandidate – naglasio je Macan.

Ta njegova primjedba izazvala je Jakov Prkića, gradonačelničkog kandidata koalicije stranaka Možemo!, Pametno i Nova ljevica u prvom krugu, a koji je više puta sudjelovao u biračkim procesima, najčešće kao član biračkog odbora, te je istaknuo kako su nepravilnosti te vrste gotovo nemoguće.

U vezi izjave analitičara Krešimira Macana o mogućoj ciljanoj prevari u izbornom procesu Državno izborno povjeresntvo izdalo je priopćenje za javnost. Evo što piše DIP:

- Državno izborno povjerenstvo napominje da se, po ne znamo koji put, dva dana prije izbora, a dan prije izborne šutnje, raznim komentarima i analizama unosi sumnja u regularnost izbora. Podsjećamo da se birački odbori sastoje od predsjednika, potpredsjednika i osam članova te da su članovi biračkih odbora predstavnici većinskih i oporbenih političkih stranaka.

Zakonom o lokalnim izborima i Obvezatnim uputama Državnog izbornog povjerenstva jasno su propisane obveze članova biračkih odbora kao i ovlaštenih promatrača na biračkom mjestu od njegovog otvaranja pa do prebrojavanja glasova i potpisivanja zapisnika. Dosadašnji izbori unazad nekoliko ciklusa, na svim razinama, provedeni su uredno i niti u jednim nisu utvrđene radnje koje bi dovele u sumnju zakonitu provedbu izbora i utvrđene rezultate.

Zato Državno izborno povjerenstvo moli sve analitičare izbornih procesa koji se predstavljaju kao osobe koje jedine brinu o regularnosti izbora, za razliku od tijela koja ih provode, da ne unose nemir među birače. I ovi lokalni izbori, kao i svi dosadašnji, bit će provedeni zakonito i uredno, zahvaljujući predanom radu oko 54.000 članova biračkih odbora, na 5.496 biračkih mjesta diljem Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 23:36