Istočna obala header

Partneri projekta:
Lučka uprava Split
JADROLINIJA
20163968
Jubilej ‘Jadrolinije‘

Kraljici Jadrana, bez koje su život na otocima i turizam nezamislivi, tek je - 75 godina

Piše Sponzorirani sadržaj
Foto Duje Klarić/Cropix
15. lipnja 2022. - 13:13

Tog 20. siječnja 1947. godine osnovano je brodarsko poduzeće nastalo udruživanjem više manjih brodara. Jadranska linijska plovidba tada je brojila 41 brod od kojih su većina bili parobrodi iz Austrougarske. Unatoč tome od svojih je početaka nacionalni brodar bio tržišni lider s ove strane Jadrana i prilično brzo su brodovi krenuli na motorni pogon, što novosagrađeni u domaćim škverovima, što oni kupljeni.

Sedamdeset i pet godina je prošlo od tada i pramac Jadrolinije i dalje suvereno brodi što Jadranskim morem što sve zahtjevnijim tržištem. U međuvremenu se flota obnavljala sve modernijim brodovima. Dogodio se i Domovinski rat gdje je nacionalni brodar sa svojim hrabrim posadama prevezao preko 50 tisuća ljudi s okupiranih hrvatskih i bosansko-hercegovačkih područja. Jadrolinija je tada izgubila 13 hrabrih pomoraca i četiri broda (Perast, Klimno, Supetar, Kačjak) povezujući dva, ratom odcijepljena, dijela Hrvatske.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Prošla su i ta vremena. Turizam je počeo oživljavati, i doživljavati sve veći zalet. I to, usudit ćemo se reći zahvaljujući posadama i brodovima Jadrolinije koji su jedni od temeljnih stupova ove gospodarske grane. Sve do pandemije… A, Jadrolinija se s tim globalnim izazovom bori već dvije godine. I to prilično uspješno. Tome u prilog svjedoči i podatak kako je 2021. godine ostvareno 85 posto prometa iz 2019. kada su oboreni svi dotadašnji rekordi u povijesti ovog nacionalnog brodara.

Kroz zadnje tri sezone Jadrolinija je, osluškujući potrebe tržišta, uvela i booking trajektnih linija. Trenutno je dostupno 12 linija, a princip funkcionira tako da kupljena karta ujedno jamči i mjesto na brodu u željenom satu polaska. Ovakav način kupnje karata i rezervacije mjesta dostupan je putem web stranice Jadrolinije, mobilne aplikacije, kao i na prodajnim mjestima.

image
Božidar Vukičević/Cropix

To je tek jedan dio modernizacije kojoj ovaj nacionalni brodar pristupa iznimno ozbiljno. I ta modernizacija ne odnosi se samo na nove tehnologije i alternativne pogone brodova, već i na samo principe djelovanja na tržištu. A, taj je proces počeo tamo 70-ih godina prošlog stoljeća kada je Jadrolinija bila među prvim europskim brodarima na čiji se brod ukrcala ženska časnica. Marica Njegovan je tako prije čak 46 godina zaplovila na Liburniji i tada je ponosno izjavila kako se ni u jednom trenutku nije osjećala nedobrodošlo i u skladu s onom „kako žene na brodu nose nesreću“. Trenutno imamo 4 časnice koje plove na brodovima Jadrolinije od sjevera do juga Jadrana.

Ono što je na kopnu odrađeno, pak, tiče se samog središta tvrtke – palače Jadran – Upravne zgrade Jadrolinije koja je jedan od simbola grada Rijeke. Ulagalo se mnogo proteklih godina te su obnovljene bakrene kupole, rekonstruiran ravni krov palače i svijetleći logo na pročelju zgrade. Izrađeni su projekti obnove unutarnjeg pročelja, projekti proširenja strujne instalacije krajnjih potrošača te je u tijeku izrada projekta obnove rasvjete unutar zgrade s ciljem postizanja što većeg stupnja energetske učinkovitosti.

image
Ante Čizmić/Cropix

Bijela flota Jadrolinije (u budućnosti i zelena) kroz svoju je povijest od tričetvrt stoljeća sadržavala ukupno 185 brodova. Od parobroda i brzih katamarana pa sve do nadolazećih brodova s alternativnim pogonima koji će označiti novi, zeleni, list višedesetljetne priče o Jadroliniji.

Jadrolinija u brojkama (2021. godina)

• 10,5 milijuna putnika

• 3,1 milijun vozila

• 37 lokalnih linija

• 4 međunarodne linije

• 54 broda ukupno

• 37 trajekta za lokalnu plovidbu

• 10 brzih putničkih brodova (katamarani)

• 3 trajekta za međunarodne linije

• 4 klasična putnička broda

• 31000 putnika – ukupni kapacitet flote

• 1806 zaposlenika zapošljava Jadrolinija u sezoni

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:49