Istočna obala header

Partneri projekta:
Lučka uprava Split
JADROLINIJA
<p>Split, 260221.<br />
Panel rasprava na Pomorskom fakultetu na temu Povezivanje otoka kao temelj razvoja.Panelisti su drzavni tajnik za more i EU fondove Josip Bilaver, predsjednik Jadrolinije David Sopta, direktor sektora za graditeljstvo i promet HGK Dario Soldo, clan Hrvatskog drustva za ceste Goran Puz, ravnatelj Zupanijske Lucke uprave Domagoj Maroevic i ravnatelj Lucke uprave Split Vice Mihanovic.<br />
Na fotografiji: David Sopta<br />
David Sopta, predsjednik Uprave

Budućnost, kao i povijest "Jadrolinije", leže u rukama naših pomoraca i djelatnika

Piše Sponzorirani sadržaj
Foto Nikola Vilic/Cropix
14. lipnja 2022. - 21:28

Od Zemlje do Mjeseca. I nazad. Onda to ponovimo. I ostane još skoro i za peti povratni vijađ. Toliko su milja, naime u 2021. godini preplovili brodovi nacionalnog brodara Jadrolinije. Brojkom, radi se o 1,08 milijun nautičkih milja. Nije loše za nekog u sedmom desetljeću života!

Točnije, Jadrolinija je ove godine, 20. siječnja, obilježila 75. rođendan. Tek je četiri godine mlađa od vaše i naše novine, a oboje su jednako „žvelti“.

– Iznimno smo ponosni na čak 75 godina plovidbe i tradicije koji Jadroliniju čine jednom od najstarijih i najdugovječnijih pomorskih kompanija na Jadranu. Pod nazivom "Jadranska linijska plovidba" 1947. je osnovano brodarsko poduzeće nastalo udruživanjem više manjih brodara. Od svojih početaka, „Jadrolinija“ je bila tržišni lider na hrvatskoj strani Jadrana što imamo zahvaliti praćenju rasta prometa, modernizaciji poslovanja, brzim odgovorima na zahtjeve tržišta, te neprestanim ulaganjem u flotu. Isti smjer i težnju prema napretku zadržali smo i u 2022. godini, kroz ulaganja u razvoj flote, digitalizaciju poslovanja, razvoj usluga i sklapanje strateških partnerstava. Ovakvo planiranje budućnosti nužno ne samo zbog uloge koju "Jadrolinija" ima u životima otočnog stanovništva, nego i zbog pozicije koju ima u kreiranju hrvatske turističke ponude. Tu poziciju shvaćamo ozbiljno te, osim praćenja potreba lokalnih zajednica tijekom cijele godine, nastojimo i iz sezone u sezonu povećati kvalitetu i modernizirati svoje usluge – kazao je David Sopta, predsjednik Uprave.

A, da je Jadrolinija krvožilni sustav bez kojih bi naši otoci teško, ako i uopće živjeli svjedoči i skupna nagrada grada Visa koju je nedavno Sopta primio u ime nacionalnog brodara.

Jadrolinija već 75 godina ima odgovornu i nezamjenjivu ulogu u životima otočana. Pridonijeti kvalitetnijem životu otoku i njegovih mještana, utjecati na razvoj otoka te svakodnevno povezivati otočane s kopnom samo su neki od Jadrolinijinih ciljeva. Skupna nagrada Grada Visa za doprinos gospodarskom i društvenom razvoju grada i otoka Visa potvrda je dobre suradnje otočana i Jadrolinije. Vjerujemo kako ćemo i dalje nastaviti uspješno i kvalitetno surađivati - rekao je David Sopta, predsjednik Uprave Jadrolinije nakon što je iz ruku gradonačelnika Visa, Ive Radice primio vrijedno priznanje.

“Jadrolinija“ je u 2022. godinu uplovila s flotom od 54 broda. Od čega 10 katamarana, četiri klasična putnička broda, tri trajekta za međunarodne plovidbe te 37 trajekata za lokalnu plovidbu. Ovi brodovi plove na 37 lokalnih linija te na četiri međunarodne linije koje povezuju hrvatsku i talijansku obalu te obalu Crne Gore s Italijom. Prosječna starost flote je 28 godina.

– "Jadrolinija" trenutačno zapošljava 1806 djelatnika, od čega je 70 posto pomoraca i ostalog brodskog osoblja. Ističemo da je, unatoč teškoćama koje je donijela pandemija, tvrtka zadržala istu razinu prihoda radnika te se socijalna prava nisu smanjivala niti su se radnici otpuštali. Iznimno nam je stalo do naših djelatnika jer na njihovu predanom radu počiva 75 godina "Jadrolinije". Zbog toga nam je i ulaganje u njihov napredak i zadovoljstvo od velike važnosti – kazao je Sopta otkrivajući kako je strateški cilj „Jadrolinije“ u posljednjih pet godina– razvoj flote, ali u zelenom smjeru.

Pridružena su četiri trajekta – "Faros", "Ugljan", "Lošinj" i "Otok Pašman", te moderni katamaran "Jelena". Flota je osnovno sredstvo poslovanja "Jadrolinije" te je ulaganje u nju ključ rasta tvrtke ovih 75 godina. Naime, tijekom tog razdoblja pratimo rast prometa i promjene tehnoloških zahtjeva koje su uvijek pratili sve veći i moderniji brodovi. Taj proces ostaje prioritet i kada govorimo o budućnosti "Jadrolinije". U našoj je industriji zelena energija postala nužnost za ostvarivanje konkurentnosti na tržištu pa stoga vjerujemo da i za "Jadroliniju" budućnost razvoja flote leži u okretanju tehnologijama s niskom emisijom stakleničkih plinova – kazao je Sopta.

Predsjednik Uprave ujedno je otkrio i kako se bore s konkurencijom.

– "Jadrolinija" posluje na liberaliziranom tržištu od 2017. godine te je sve linije koje trenutačno održava osvojila na koncesijskim natječajima otvorenima na takvom tržištu. Upravo 75 godina iskustva plovidbe jadranskom obalom idu u prilog našoj tvrtki u borbi s konkurencijom. Također, naša je raznolika i respektabilna flota prilagođena zahtjevima brojnih linija duž obale, a upravo je zato ulaganje u nju nužnost kako bismo održali razinu kvalitete usluge i svoju poziciju pred konkurencijom. Biti ukorak s vremenom nužnost je koju ni u jednom trenutku ne gubimo iz vida. Strateška ulaganja u flotu, digitalizacija i razvoj usluga osiguravaju kvalitetu i izvrsnost, koje "Jadroliniju" čine modernom tvrtkom te ju već tolike godine pozicioniraju kao lidera u pomorskom putničkom prijevozu na Jadranu. Osim toga, budućnost, kao i povijest "Jadrolinije", leže u rukama naših pomoraca i djelatnika. Zbog toga nam je iznimno važno ulagati u najbolje kadrove, koji će nastaviti prenositi znanja i vještine akumulirane u 75 godina plovidbe. Baš kao što smo proteklih 75 godina ostali otporni zahvaljujući konstantnoj prilagodbi i transformaciji, tako nas i sva ulaganja i razvoj poslovanja čine spremnima na nove izazove koje donosi vrijeme – zaključio je predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 15:42