StoryEditorOCM
PelješacOTVORENA STONSKA OBILAZNICA

Plenković: Stonska obilaznica je dovršetak državnog strateškog projekta, a za jug Hrvatske imamo još četiri projekta. Butković: Ovo je emotivni trenutak. Ostvarili smo projekt koji živi u snovima građana juga Hrvatske

Piše ahmet kalajdžić
19. travnja 2023. - 17:15

Uz prigodnu svečanost, danas je u Zaradežu u centru za kontrolu i upravljanje prometom, hrvatski premijer Andrej Plenković svečano otvorio posljednju, četvrtu dionicu pristupnih cesta Pelješkog mosta. Riječ je o čvoru između Prapratnog i Dola koji je dug je 7.9 km. Posljednja, relativno kratka ali vrlo zahtjevna dionica pred graditelje stavila je velika iskušenja, posebno zbog probijanja dvaju tunela, Polakovica (1242 m) i Supava (1290m) te izgradnje 40 metara visokog i 485 metara dugog mosta Ston. Riječ je o dionici popularno nazvanoj Stonska obilaznica za koju je predsjednik uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić, naglasio kako je zahtjevna i atraktivna sa spektakularnim mostom i cestom načinjenom po najstrožim ekološkim standardima. Škorić je rekao kako je ova dionica vrijedna 47 milijuna kuna te je kvalitetno dovršena zahvaljujući dobro obavljenom poslu i potpori Ministarstva prometa i stoga je jamstvo sigurnosti i razvoja juga Hrvatske.

Obrativši se nazočnima premijer Plenković je čestitao ministrima i svima koji su uključeni u projekt, a koji je ujedno i životni projekt župana Dobroslavića koji je stava kako ovaj projekt stavlja županiju u jednaku poziciju s ostatkom države. Naglasio je kako su žitelji juga Hrvatske stalnim političkim pritiskom dali mandat Vladi da napravi iskorak koji je hrvatski jug dugo čekao: -Lijepo je biti ovdje danas kada će se omogućiti i da transportni dio prometa ide brže do juga Hrvatske. Riješili smo prometni i turistički aspekt povezivanja ali i strateški projekt države - naglasio je premijer i podsjetio na projekte koji su pretpostavka za nova ulaganja te podsjetivši na prvo desetljeće članstva u EU i ponovno ustvrdio da smo učinili ogromne iskorake: -Ovo je korisno ne samo za južni dio ove županije, već je korisno i zbog toga što otvara nove perspektive neretvanskom dijelu županije gdje se, sad to vidimo, mijenjaju okolnosti. Ostvarujemo krupne iskorake, veće prihode i porast BDP te stvaramo pretpostavke za nova ulaganja. Na jugu Hrvatske nas očekuju još četiri važne zadaće: nastaviti autocestu do Dubrovnika, izgraditi brzu cestu od Dubrovnika do Čilipa, nastaviti cestu na zapadnom dijelu Pelješca i spojiti Metković na autocestu. Župan Dobroslavić ima još vremena i inicijativa, a mi ćemo ih kao Vlada RH nastojati realizirati. Ova cijela dionica je vrijedna 70 milijuna eura i donosi novu kvalitetu života jugu Hrvatske te će omogućiti još veći razvoj turizma, - poručio je premijer Plenković okupljenima.

Tijekom svečanosti nazočnima se obratio župan Dobroslavić koji je svima čestitao ovaj veliki događaj i naglasio da ova dionica predstavlja izuzetan građevinski pothvat sa zadovoljstvom ustvrdivši kako su svi naši planovi prometnog povezivanja u fazi realizacije.

Okupljenima se obratio ministar prometa i infrastrukture, Oleg Butković,: "Ovo je emotivni trenutak, a mi smo privilegirana generacija koja je ostvarila dugo pripremani projekt koji živi u snovima građana juga Hrvatske. Ovim projektom Vlada RH pokazuje smjer svih svojih strateških ciljeva. Brzo je prošlo pet godina od potpisa ugovora s kineskim izvođačima do današnjeg završetka. Predsjednik Vlade je odigrao ključnu ulogu oko realizacije Pelješkog mosta. Odradili smo lavovski posao i svi možemo biti ponosni ali s ovim smo projektom tek na početku ostvarenja novih velikih projekata", rekao je ministar.

 

04. svibanj 2024 20:27