StoryEditorOCM

Bravo za uigranu ekipu: neumorno pomažu s jednog od najboljih helidroma u Hrvatskoj: Posada helikoptera, zemaljska ekipa HMP Orebić i DVD Orebić u jednom danu odradili tri intervencije

Piše dv
10. prosinca 2023. - 13:47

- Ovi momci su stvarno neumorni, nakon što su sinoć kasno odradili hitni medicinski let za Korčulu, odmah noću se vratili po pacijenta na Mljet, pa jutros Hvar i naposljetku večeras oko 21 sat u Orebiću. - pohvalio je na svom FB profilu Ivica Trojanović trud interventnih ekipa koje brinu o sigurnom i brzom prijevozu pacijenata s orebićkog helidroma.

- Helikopter HRZ Mi-171Sh tako po noći odrađuje ono što po danu radi policijski EC135. Treba napomenuti da je sukladno odluci Vlade RH i već potpisanim ugovorima od sljedeće godine na snazi drugačiji režim hitne helikopterske medicinske službe pa će tako tu zadaću obavljati talijansko-španjolsko-hrvatska zajednica ponuditelja EliFriulia S.p.A. - ELIANCE HELICOPTER GLOBAL SERVICES, S.L. - Eli-Adriatik d.o.o. u četiri zračne baze Rijeka i Split, te Zagreb i Osijek.

Za prve dvije će biti na raspolaganju najsuvremeniji Airbus H145, za potonje EC135, a sve bi trebalo profunkcionirati u prvom kvartalu 2024. i trajalo bi, prema ugovoru, sedam godina - ističe Trojanović.

- Problema će vjerojatno biti s mrežom helidroma u RH, budući da mnogi od njih ne udovoljavaju strogim zahtjevima za letačke operacije, naročito noću. Kako je više puta naglašeno, orebićki helidrom važi za jedan od najboljih u RH, najviše zbog izvrsnih prilaznih ravnina, jer helikopter ipak nije lift, iako to mnogi misle. Kod večerašnje akcije opet je pokazana izvrsna uigranost letačke posade popularne Ešice, zemaljske ekipe HMP Orebić kao i vatrogasaca DVD Orebić kojima je ovo večeras bila treća intervencija danas. Bravo za svih ! - pohvalio je ekipe Ivica Trojanović.

05. svibanj 2024 06:38