StoryEditorOCM
KonavleVELIKI GUBITAK

Tuga u Čilipima: Konavljani se opraštaju od dunda Pera Novakovića, čuvara i zaštitnika folklora i turističkog vizionara

Piše DV
25. siječnja 2022. - 13:06

Članovi KUD-a Čilipi opraštaju se od dunda Pera Novakovića, jednog od najzaslužnijih za očuvanje konavoske folklorne tradicije, utemeljitelja Kulturno umjetničkog društva Čilipi.

Gospar Pero umro je u 89. godini života, a generacijama Konavljana bio je nadahnuće i poticaj da zavole baštinu, pa su se prigodnim riječima od njega oprostili na društvenim mrežama:

Dragi naš dundo Pero,

Jutros nas je zatekla tužna vijest da si nas zauvijek napustio.

Hvala Ti na svemu što si godinama radio za nas, za našu tradiciju, za naše Čilipe!

Tvoju radost, optimizam, tvoj vedri i plemeniti lik pamtit ćemo zauvijek.

Počivao u miru Božijem

Tvoji KUD-aši

image
Dundo Pero Novaković za uručenja nagrade Zlatna naranča
Cropix

Konavljani se prisjećaju Novakovićeva doprinosa očuvanju konavoskog kulturnog blaga. Agresori su tijekom rata osim opreme iz Zračne luke Dubrovnik, pod firmom „ratnog plijena“ htjeli i to odnijeti u Crnu Goru, no suprostavili su im se mještani Čilipa Pero Novaković i Ivo Kravić koji su uspjeli uvjeriti jednog od visokorangiranih oficira JNA iz „Komande mjesta Gruda“ kako je riječ o tradicijskom blagu, i 23. listopada 1991. obavljena je „primopredaja eksponata pronađenih u mjesnom muzeju Čilipi“.

Muzejski eksponati su zatim prevezeni u Cavtat gdje su u zgradi tamošnjeg mjesnog odbora pohranjeni dočekali oslobođenje Konavala u listopadu 1992. i danas krase muzejske prostore, etnološki postav Zavičajnog muzeja u Čilipima...Pero Novaković bio je aktivan i na poslovnom planu, zamapćen kao jedan od direktora JAT-a.

Obitelj Novaković uspješno se bavila i turizmom, 2018. njihova je Seoska kuća u Čilipima dobila prestižno priznanje Dubrovačko-neretvanske županije Zlatna naranča:

Domaćin Pero Novaković tad je izjavio kako je nagrada za njega i njegovu obitelj stvar ponosa nakon mukotrpnog rada i truda.

- Kuća nam je uništena 1991. godine u ratu stoga je za mene i moju obitelj ovo osjećaj jednog ponosa. Mi smo 2000. Godine krenuli u obnavljanje kuće i krenuli s ugostiteljstvom. Pojma nismo imali što nas čeka, ali išli smo malo pomalo. Nakon 15-ak godina bavljenja ugostiteljstvom stigla je i nagrada za naš trud. Nemam riječi za izraziti zahvalnost Dubrovačko-neretvanskoj županiji, DUNEA-i i svima koji su sudjelovali u projektu. Mi smo započeli skromno i za ovo su zaslužni svi koji se bave agroturizmom jer sam čovjek ne može ništa , rekao je tad Novaković.

27. travanj 2024 18:04