StoryEditorOCM
DubrovnikNE MOŽE ISPOD TRŽIŠNE CIJENE

Zakon je jasan: Dubrovačka stanogradnja ide dalje, ali zasad bez povlaštenih cijena kojima su se nadale mlade obitelji

Piše Silvia Rudinović
22. prosinca 2021. - 09:14

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika idući tjedan odlučit će o stambenom zbrinjavanju mladih davanjem gradskih stanova u najam na deset godina. Vladajuća većina navodi kako želi osnažiti i poduprijeti obitelji i omogućiti mladima stambenu sigurnost kako bi ostali u Dubrovniku, a na raspolaganju već imaju 43 stana s pripadajućim garažnim mjestima koja je Grad Dubrovnik kupio u Mokošici. Oporba upire prstom u članak koji uvijeno vodi u prodaju stanova ispod tržišne cijene.

Iz odluke ispala povlaštena cijena

Odluka o stambenom zbrinjavanju mladih prvi put je pred vijećnicima bila u veljači ove godine, no povučena je nakon brojnih primjedaba i prijedloga gradskih vijećnika. Prvobitnom verzijom bilo je predloženo davanje stanova u najam s mogućnošću povlaštenog otkupa nekretnine po cijeni od 1.350 eura za četvorni metar nakon 10 godina. Uplaćena najamnina, po tom se prijedlogu trebala uračunati u iznos kupoprodajne cijene.

- Novim prijedlogom odluke propisuju se uvjeti, mjerila i postupak za određivanje reda prvenstva za najam stanova na određeno vrijeme od 10 godina u vlasništvu Grada Dubrovnika, ne definiraju se uvjeti kupoprodaje odnosno otkupa stana već se odredbom odluke određuje budućim korisnicima prednost, pod jednakim uvjetima, prilikom kupoprodaje predmetnih stanova, u skladu s odredbama odluke kojom bude regulirano pitanje kupoporodaje istih. Ide su u dva koraka. Prvo najam prema modelu koji je već ranije osmišljen, a drugi korak je otkup samih stanova – pojašnjava Ivana Brnin, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika.

Osmišljeni model predstavlja socijalnu politiku u širem smislu u odnosu na dosad poznate modele poticanja zadržavanja mladih i mladih obitelji, koje porezni i drugi propisi za sada ne prepoznaju te za takve situacije ne uređuju nikakve porezne pogodnosti kako za jedinicu lokalne samouprave koja mjere namjerava poduzeti tako ni za same fizičke osobe, tako da inicijativa Grada ide u smjeru izmjena navedenih propisa, navodi Brnin.

image
Gradski stanovi će se davati u najam na 10 godina, a u odluci se kaže kako će najmoprimci imati prednost otkupa
Cropix

Gradska uprava državi je predlagala izmjene Pravilnika o porezu na dohodak na način da se ne smatra primitkom u naravi najamnina za stanovanje i kupnja stana ili kuće po cijeni nižoj od tržišne cijene, ako te pogodnosti lokalne jedinice omogućavaju osobama izabranima na javnom natječaju kojim se provodi program socijalne politike namijenjene mladima, a za koje su sredstva osigurana u proračunu ili se financiraju iz sredstava Europske unije.

Na štetu građana

Stambeno zbrinjavanje mladih treba riješiti na način da se osigura njihova potrebu za sigurnim i adekvatnim prostorom, a ne stjecanjem imovine, stav je Srđ je Grad. Vijećnici ove oporbene stranke upozoravaju na problematičan članak 6. prijedloga odluke o kojem idućeg tjedna trebaju glasati. U tom članku stoji: „Stanovi se daju u najam na određeno vrijeme od 10 godina od dana sklapanja ugovora o najmu. Najmoprimci iz stavka 1. ovog članka će imati prednost, pod jednakim uvjetima, prilikom kupoprodaje predmetnih stanova, u skladu s odredbama odluke kojom bude regulirano pitanje kupoprodaje istih“.

- Tu se, naravno, nije moglo staviti kako će stanovi biti prodani po cijeni od 1.350 eura za četvorni metar, jer je to nezakonito, ali u prijedlogu sad stoji podla namjera da se stanovi izgrađeni novcem građana i za koje se Grad Dubrovnik zadužio kako bi ih kupio, u nekoj budućnosti prodaju. Cijena kvadrata po povlaštenim uvjetima se ne spominje, ali se podrazumijeva namjera da samo ovi najmoprimci pod tim uvjetima mogu kupiti stan, što je nezakonito. Javna imovina može se prodavati samo na natječaju. Grad, koji je dužan preko 300 milijuna kuna i ovom odlukom neće riješiti pitanje dostupnosti stanova ostalim građanima, svakom od tih 10-godišnjih 'zaštićenih' ili povlaštenih najmoprimaca namjerava prodati stan ispod tržišne cijene - kaže gradski vijećnik Đuro Capor (Srđ je Grad).

image
Đuro Capor
Tonci Plazibat/Cropix

- Zalažemo se za osiguravanje trajno dostupnog stanovanja mladih obitelji po pristupačnim cijenama, Dakle, podržavamo dugoročan najam i smatramo da je mjesečni iznos od 1.500 kuna fer iznos, a sve što se tiče prodaje tih stanova je šteta za proračun i sredstva građana – komentira Capor.

Gradsko vijeće idućeg će tjedna imenovati čak tri povjerenstva za provedbu javnog poziva mladima za najam stana. Ukoliko sve odluke budu prihvaćene, u gradskoj upravi vjeruju da će čitav postupak biti završen do proljeća 2022. godine.

Tko plaća razliku?

Na ovu temu, koja se prije svega tiče 43 stana koja je Grad Dubrovnik kupio od Ministarstva branitelja u Mokošici, u ponedjeljak se oglasio i vijećnik Andro Vlahušić (Platforma Dubrovnik-naš Grad). „S obzirom na veličinu stanova, cijena četvornoga metra od skoro 3.000 eura je previsoka za lokaciju Mokošice. U narednih deset godina, rata kredita za kupljene stanove je četiri milijuna kuna godišnje. Svaki kupljeni stan građani će deset godina plaćati 8.000 kuna mjesečno ili sto tisuća kuna godišnje. Obitelji će dobiti nenamješteni stan, najam će plaćati oko 1.500 kuna mjesečno, dok će razliku od 6.500 kuna plaćati građani Dubrovnika“, piše Vlahušić, ali poručuje kako će za ovu odluku ipak podići ruku.

03. svibanj 2024 21:14