StoryEditorOCM
DubrovnikNISU RAZOČARANI, ALI...

Kandidati dubrovačke ljevice: ‘Da smo išli zajedno na izbore, HDZ ne bi imao šanse oformiti Vladu!‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
18. travnja 2024. - 17:47

Na jučerašnjim parlamentarnim izborima birači su imali mogućnost preferencijalnog glasovanja, odnosno zaokružiti određenog kandidata kojeg preferiraju s ponuđene stranačke liste. O vlastitom uspjehu i općenitom izbornom uspjehu svoje stranke pitali smo troje kandidata iz Dubrovnika koji dolaze iz redova ljevice:   

Anita Bonačić Obradović, predsjednica dubrovačkog SDP-a koji je u koaliciji hrvatskih lijevo-liberalnih oporbenih političkih stranaka Rijeke pravde u 10. izbornoj jedinici dobio 4 mandata, a u parlamentu 42 komentirala je rezultate jučerašnjih izbora:

- Očekivali smo bolji rezultat s obzirom na izlaznost. Dobili smo oko 125.000 glasova više nego 2020. godine, tako da je tu vidljiv napredak. Vidjet ćemo hoće li HDZ uspjeti oformiti manjinsku Vladu ili idemo opet na ove izbore. Postoji mogućnost da i mi uspijemo sklopiti tu manjinsku Vladu - naglasila je Bonačić Obradović.

image

Anita Bonačić Obradović

Grad Dubrovnik/

- Treba napomenuti da je lijevi centar, opcija SDP i partneri, plus Možemo! ustvari pobijedio HDZ s brojem glasova jer je ukupno 1800-tak glasova više, ali 9 mandata manje. Tu se vidi da Možemo! ustvari ide na ruku HDZ-u. Njihova samodopadnost je koštala Hrvatsku na ovim izborima i to je ono što smo stalno ponavljali na lokalnim razinama. Jedino skupa možemo pobijediti HDZ, a sve one opcije koje to odbijaju shvatiti i svoja ega ne žele staviti po strani, ustvari rade u korist HDZ-a i protiv interesa Hrvatske - istaknula je Bonačić Obradović, koja je dobila 1117 preferencijalnih glasova.

- Što se tiče lokalnih rezultata, tu mogu biti jako zadovoljna. Vidi se da rastemo i da su nas naši sugrađani prepoznali kao najjaču opciju koja se može suprotstaviti HDZ-u. Moji preferencijalni glasovi govore da su ljudi prepoznali naš rad jer pobijediti i Đura Capora, Viktoriju Knežević i sve ostale dubrovačke oporbene političare daje mi jako dobar vjetar u leđa. Definitivno ćemo nastaviti u istom tonu, čak i jače nego prije. Drago mi je da se SDP profilirao u Dubrovniku kao najjača oporbena stranka i lider te ljevice - zaključila je.

DA SMO IŠLI ZAJEDNO

Viktorija Knežević, kandidatkinja Centra za listi ‘Rijeke pravde‘ za X. izbornu jedinicu, zadovoljna je rezultatom:

- Glavni cilj ovih izbora bio je rušenje HDZ-a. Hoćemo li u tome uspjeti ili ne, ovisi o rezultatima pregovora. Zadovoljna sam i podrškom koju sam dobila kroz preferencijalne glasove jer je ovo zapravo prvi put da aktivno sudjelujem u nekoj političkoj kampanji i veliki broj birača još uvijek ne zna za tu mogućnost niti kako se koristi - rekla je Knežević koja je dobila 892 preferencijalna glasa.

image

Na fotografiji: Viktorija Knezevic.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix

- Što se tiče nacionalnih rezultata, žao mi je što je Možemo! odbio suradnju i nije želio ići u koaliciju. Kad vidimo koliko smo ukupno dobili glasova u odnosu na HDZ, razlika je doslovno par stotina glasova - dodala je. - Ali išli smo u dva odvojena bloka i to je HDZ-u dalo prednost od čak 9 mandata. Da smo išli zajedno, HDZ ne bi imao ni teoretsku šansu sastaviti Vladu.

- Kao i puno puta dosad, vidimo da je šira koalicija ono što donosi pobjedu na izborima. Na žalost, propuštena je ta prilika - zaključila je.

U 100 POSTO HDZ-OVOJ DUBI KONAVOSKOJ JEDAN GLAS ZA SRĐ JE GRAD/MOŽEMO

Đuro Capor, nositelj liste Srđ je Grad/Možemo u desetoj izbornoj jedinici, zahvalio je ‘njihovim biračima, promatračima i volonterima na štandovima koji su ovih dana davali sve od sebe za promjenu koje ovo društvo čeka 30 godina‘:

- Stranka Možemo! na nacionalnoj je razini povećala broj mandata i saborski klub s 5 na 10 zastupnika i ponovno smo najugodnije iznenađenje ovih izbora - naglasio je Capor. - U našoj, 10. izbornoj  jedinici, u kojoj smo izašli kao Srđ je Grad/ Možemo!, postigli smo dobar rezultat i osvojili 3000 glasova više nego na prošlim nacionalnim izborima, te prebacili izborni prag. To nam nažalost, zbog d‘hontove metode, nije bilo dovoljno za osvajanje saborskog mandata. Raduje nas posebno odličan rezultat koji smo ostvarili u Dubrovniku gdje se ponovo potvrđujemo kao najjača oporba HDZ-u. Posebno zahvaljujemo onom jednom biraču ili biračici u Dubi Konavoskoj koji je jedini (jedina) na svom biračkom mjestu, koje inače 100% glasa za HDZ, svoje povjerenje dao (dala) nama. To ćemo povjerenje zasigurno svojim radom opravdati. I ojačati!

image

Đuro Capor

Vanesa Pandzic/Cropix

Zanimao nas je i Caporov komentar na, kako su nam rekli u SDP-u i Centru, odbijanje koalicije, jer bi u suprotnom postigli puno bolji rezultat, na što je rekao:

- Mislim da se ova odluka da Možemo! idu samostalno na nacionalne izbore pokazala jako dobra. Dobio je dvostruko veći broj mandata u Saboru, i čak u dvije izborne jedinice prešli smo izborni prag i zamalo nam je izmakao mandat. Na onim mjestima gdje je ljevica generalno slaba, tu smo predlagali i razgovarali sa SDP-om o točkastoj koaliciji. Na žalost, ti pregovori nisu urodili dogovorom. Da je SDP želio bolje rezultate, oni su se mogli postići kroz pregovore o točkastoj koaliciji - naglasio je Đuro Capor, te komentirao i preferencijalne glasove koje je dobio (1036 glasova):

- Jako sam zadovoljan i dobri rezultati u Dubrovniku me ne čude jer tu djelujem 18 godina u javnom prostoru i borim se za javno dobro. Što se tiče ostatka 10. izborne jedinice, pogotovo prostora Dalmatinske zagore, Splita i otoka, vjerujem da tu postoji još prostora za povećanje vidljivosti i angažiranja na temama koje su lokalnom stanovništvu važne - zaključio je Capor.

 

 

29. travanj 2024 23:29