StoryEditorOCM
DubrovnikVAŽNA SJEDNICA

Skupština danas donosi županijski proračun, odlučuje se o turističkoj pristojbi i nagodbi sa zaposlenicima bolnice

Piše Silvia Rudinović
17. prosinca 2021. - 10:18

Skupština Dubrovačko-neretvanske županije danas donosi proračun za 2022. godinu. Kako bi sudjelovali na sjednici u dvorani Studentskog doma, županijski vijećnici morat će pokazati COVID potvrdu, temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. U suprotnom, sudjelovanje u radu Skupštine omogućeno im je video vezom.

Predloženi proračun Dubrovačko-neretvanske županije za 2022. godinu iznosi milijardu i 89 milijuna kuna. Od toga, 258 milijuna kuna je proračun same županije, a ostatak, odnosno najveći dio odnosi se na proračunske korisnike čiji su vlastiti i namjenski prihodi evidentirani i uključeni u ovaj budžet. Dubrovačko-neretvanska županija ima 58 proračunskih korisnika: 26 osnovnih škola, 14 srednjih škola, dva učenička doma, 13 ustanova u zdravstvu i socijalnoj skrbi i tri javne ustanove.

Osim već postojećih aktivnosti i projekata u 2022.-2024., nastavljaju se svi započeti i započinju i novi EU projekti. Predlagatelj navodi kako su posljedice pandemije negativno utjecale na prihodovnu stranu proračuna, prije svega se to odnosi na porez na dohodak.

Ostvarenje poreza na dohodak u 2019. godini iznosilo je 63 milijuna kuna, a u 2022. planira se dohodak u iznosu od 55 milijuna, odnosno 12,7 posto manje. Ovaj je podatak važan stoga što se radi o 75 posto izvornih prihoda Županije. Između ostaloga, planirani prihodi od poreza na cestovna i motorna vozila su 6,7 milijuna kuna.

Na rashodovnoj strani izdvaja se podatak kako je Opća bolnica Dubrovnik u svojim godišnjim izvješćima za 2020. godinu iskazala ukupni manjak u iznosu od gotovo 300 milijuna kuna. Do kraja 2021. planira se pokriti gotovo sto milijuna, a u odnosu na lani smanjio se manjak prihoda, barem su takvi bili pokazatelji za prvih devet mjeseci.

Svoje izvješće o radu županijskim vijećnicima podnijet će Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata za 2020. godinu. Navode kako su primili četiri pritužbe na rad liječnika opće medicine i ponašanje medicinskih djelatnika, i to dvije pritužbe na rad ambulante, jednu zbog uskraćivanja prijevoza sanitetskim vozilom u pandemiji i jednu zbog prekida bolovanja. Povjerenstvo je primilo i prijavu majke malodobnog djeteta vezano uz mišljenje za kalendar obveznog cijepljenja.

Županijska skupština danas odlučuje hoće li Opća bolnica Dubrovnik i Zavod za javno zdravstvo DNŽ sklopiti nagodbu s radnicima koji su ustali tužbom zbog neisplate uvećanja osnovice za šest posto uz pripadajuće dodatke od prosinca 2015. do siječnja 2017. Radi se o 339 zaposlenika bolnice i 14 radnika Zavoda. Vrijednost nagodbe u slučaju bolnice je 4,1 milijuna kuna. Na to još ide 440 tisuća kuna sudskih i odvjetničkih troškova. Valja dodati kako su zaposlenici bolnice tužili poslodavca i za sate u prekovremenom radu, a tu je riječ o čak 9,4 milijuna kuna i još 1,1 milijun sudskih i odvjetničkih troškova.

Godišnji paušalni iznos turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, u 2023. godini, za područje Dubrovnika te većinu gradova i općina u županiji iznosit će 350 kuna po krevetu ukoliko vijećnici prihvate ovakav prijedlog. Iznos turističke pristojbe po noćenju u smještajnom objektu bit će 20 kuna u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna, a ostatak godine 14 kuna. Kako navodi resorni pročelnik Ivo Klaić u prijedlogu odluke, iznosi su definirani temeljem mišljenja turističkih zajednica. Inače, najniži godišnji paušalni iznos turističke pristojbe za domaćinstvo određen pravilnikom je 350, a najviši tisuću kuna po krevetu. Osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu plaćaju godišnji paušalni iznos turističke pristojbe za svaki krevet, glavni i pomoćni.

27. travanj 2024 21:31