StoryEditorOCM
Dubrovniktaj ima vremena za pripremu

Vijećnici se o jadu ‘zabavili‘ novim Poslovnikom, tko nije u klubu, pitanje može postaviti... E, to neće vjerovati

Piše Silvia Rudinović
13. prosinca 2023. - 15:06

Veći dio prva tri stana današnje sjednice Županijske skupštine dubrovačko-neretvanske prošao je u raspravi o novom Poslovniku, donesenom na prethodnoj sjednici, 13. listopada.

Vijećnik Mario Galov iz HSP-a upozorio je na apsurd u slučaju da neki vijećnik nije član nekoga kluba. Poslovnik nalaže da vijećnik ima prava i dužnosti podnositi prijedloge i postavljati pitanja iz djelokruga rada Skupštine, Županije i ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu Županije. 

Predstavnik svakog kluba vijećnika podnosi prijave vijećnika za postavljanje pitanja. Vijećnici koji nisu članovi niti jednog kluba prijavljuju se samostalno. Prijave se dostavljaju pisanim putem u vremenskom roku od dana otpreme poziva za sjednicu do najkasnije 14 sati jedan radni dan prije vremena početka sjednice. Naknadno dostavljene prijave neće biti uzete u razmatranje.

image
Bozo Radic/Cropix

U Poslovniku stoji da se pravo postavljanja vijećničkih pitanja utvrđuje temeljem stranačke zastupljenosti vijećnika u Skupštini. Konačni redoslijed vijećnika za postavljanje pitanja utvrđuje predsjednik.

Mario Galov, član HSP-a ali i Kluba vijećnika MOST-a, postavio je pitanje vijećničkih prava izvan nekoga kluba unutar Županijske skupštine. Kako je rečeno, da Galov kojim slučajem nije u Klubu MOST-a, da bi postavio vijećničko pitanje morao bi se prijaviti sam a pravo da ga postavio dobio bi jednom godišnje. To znači, da vijećnik stranke koja na izborima prijeđe prag i ima jedno mjesto u Skupštini te ne želi biti dio nekog drugog kluba, u čitavom mandatu može postaviti svega četiri vijećnička pitanja.

- Ne govorim sada za sebe, nego u ime demokracije jer Poslovnik vrijedi za svih. Da se ja isključim iz Kluba MOST-a ili se pridružim Klubu HDZ-a, to je nešto sasvim drugačije. Molim vas u ime demokracije, kako pripremiti aktualno pitanje ako ću ga moći postaviti za godinu dana - upozorio je Galov, podsjetivši da ne govori za svoj primjer nego hipotetski, za sve buduće takve primjere koje Poslovnik dovodi u apsurdnu situaciju.

28. travanj 2024 07:08