StoryEditorOCM
Dubrovnik‘PLUĆA OD GRADA‘

Prirodan proces ili ljudski faktor: zabrinuti sugrađani pitaju se suše li se borovi na Petki?!

Piše Gabrijela Bijelić
12. prosinca 2022. - 19:30

Suše li se to borovi na Petki, pitali su se mnogi zabrinuti Dubrovčani koji su u šetnji Uvalom ovih dana primijetili žute ‘točke‘ u zelenoj borovoj šumi na Petki? Neki su išli toliko daleko da su se pobojali kako je posrijedi napad nekog biljnog nametnika koji je nedavno poharao šume na Marjanu. Drugi su pak pomislili da bi mogla biti riječ o namjernom trovanju stabala zbog pokušaja desanta na zaštićenu park šumu u srcu Lapada. Oni boljeg vida su u svemu navedenom vidjeli tek normalnu prirodnu pojavu.

- Ljudi, ne paničarite, ovo su listopadna stabla između borova, opada im požutjelo lišće, nema nikakve katastrofe – poručili su realisti.

image

Osušena stabla na Petki zabrinula su Dubrovčane

Božo Radić/Cropix

Zlu ne trebalo, za svaki smo slučaj provjerili ima li razloga za uzbunu, a javljanje mjerodavnih iz Javne ustanove za zaštitu prirode Dubrovačko-neretvanske županije očekuje se uskoro, rekao nam je glasnogovornik Županije Ivica Puljić.

Za napomenuti je da Park šuma Velika i Mala Petka 1987. godine zaštićena kao prirodna vrijednost. Prostire se na površini od oko 20 hektara, a biljni svijet čini barem 97 vrsta, od kojih se 13 smatra endemskim. Gotovo cijela površina park šume prekrivena je gustim sklopovima alepskog bora (Pinus halepensis), dok značajno manje prostore zauzima zimzelena makija. Bjelogorica je u manjini u usporedbi s vazdazelenim niskim raslinjem, no većini se čini da je ovog prosinca pokazala u punom sjaju.

 

 

 

 

 

05. svibanj 2024 21:47