StoryEditorOCM
Splitnisu se trebali hvaliti

Puljak nelegalno posadio na Marjanu ‘prvo stablo u zadnjih 30 godina‘! Evo tko jedini u park šumi smije uzeti ‘mašklin‘ u ruke

Piše Sandi Vidulić
14. veljače 2022. - 08:17

Sadnja mladice bora koju je izveo gradonačelnik Ivica Puljak na Marjanu prošli vikend izazvala je veliku medijsku pozornost.

Premda je trebala biti riječ o uobičajenom simboličnom početku pošumljavanja i političkom poziranju pred kamerama s mašklinom u rukama, polemike su nastale zbog sporne Puljkove izjave na facebook profilu kako je riječ o prvom stablu koje je posađeno u 30 godina.

A kasnije i zbog objašnjenja koje je dao dogradonačelnik Bojan Ivošević da je riječ o prvoj organiziranoj sadnji u njegovom životu.

Upitali smo Stipu Mišuru, v.d. ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, o čemu se zapravo radilo, a on je odgovorio da je u pitanju bila inicijalna probna sadnja deset sadnica Pinus halepensis visine cca 200 cm, pod pokroviteljstvom Udruženja obrtnika Split u skladu s važećim Programom gospodarenja za gospodarsku jedinicu "Marjan - šume Grada Splita".

Pripremu i asistenciju za sadnju obavila je tvrtka ovlaštena za uzgajanje šuma i pridobivanje drva Dalmatinske šume d.o.o. u suradnji s tvrtkom Larix IG d.o.o..

- To je bila legalna sadnja na osnovu važećeg Programa gospodarenja za gospodarsku jedinicu "Marjan - šume Grada Splita" i Programa zaštite, njege i obnove park-šume Marjan, sukladno zaduženju za odjel/odsjek 3a iz obrasca O-3 - tvrdi Mušura i dodaje kako je uvjet za sadnju postojanje važećeg Programa gospodarenja za gospodarsku jedinicu "Marjan - šume Grada Splita" i Program zaštite, njege i obnove park-šume Marjan.

Upitali smo Mušuru tko može i pod kojim uvjetima saditi u park-šumi Marjan.

- Saditi u park-šumi Marjan mogu tvrtke ovlaštene za izvođenje šumarskih radova uz suglasnost šumoposjednika Grada Splita i u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje park-šumom Marjan. - odgovorio nam je v.d. ravnatelja.

Na osnovu ovog odgovora ispada da volonterske akcije sadnje i pošumljavanja poput Boranke ne bi bile moguće na Marjanu.

Niti bi mogli sudjelovati aktivisti iz Društva Marjan ili iz Zasadi stablo ne budi panj. Jer, saditi u park-šumi Marjan mogu, kako kaže Mušura, ovlaštene tvrtke za izvođenje šumarskih radova.

Ako tako kaže ravnatelj, onda ni Ivica Puljak nije legalno sadio "prvo stablo u više od trideset godina" kojim se hvalio, jer nema licencu za šumarske radove.

Pošumljavati ne bi ubuduće mogla ni Javna ustanova, unatoč 60-tak zaposlenih, s obzirom da je ovih dana, po zahtjevu Srđana Marinića, predsjednika Društva Marjan, Visoki upravni sud donio presudu kojom je ustanovi zabranjeno da se bavi šumarskim radovima.

Upitali smo v.d. ravnatelja Mušuru hoće li Javna ustanova brisati šumarsku djelatnost iz Sudskog registra.

Također, zanimalo nas je hoće li ubuduće zapošljavati inžinjere šumarstva, odnosno, hoće li postojećem, za čije mjesto je ponovno raspisan natječaj, otkazati suradnju.

- Postupit ćemo prema presudi Visokog upravnog suda i brisat će se djelatnost, šumarska djelatnost – gospodarenje šumama - potvrdio nam je Mušura, dodajući kako će ipak zaposliti inženjera šumarstva za potrebe nadzora šumarske djelatnosti.

Upitali smo ga hoće li se Javna ustanova žaliti na odluku Suda. No, Mušura kaže da se Ustanova ne može žaliti na presudu Visokog upravnog suda RH.

Na koncu, što nakon ove presude Suda smije obavljati Javna ustanova od šumarskih radova i koje kvalifikacije su za to potrebne?

- Javna ustanova smije obavljati radove u slučaju požara, vjetroloma, vjetroizvala i pojave suhih stabala, te pojave neposredne opasnosti za ljude i imovinu uz obaveznu doznaku i evidenciju u doznačnoj knjižici koju obavlja Trgovačko društvo u skladu s odredbama Zakona o šumama - objasnio je Mušura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 20:46