StoryEditorOCM
DubrovnikRADOVI NA VOJNOVIĆU |

PRIJETILO URUŠAVANJE Vodovod sanira 550 metara glavnog kolektora javne odvodnje

Piše K.Filičić
31. ožujka 2020. - 12:39
Vodovod Dubrovnik trenutno radi na sanaciji 550 metara glavnog kolektora javne odvodnje ispod Ulice Iva Vojnovića. Riječ je o azbestno-cementnom kolektoru građenom prije 40 godina a za kojeg je 'tijekom snimanja ispiranja utvrđeno da je u jako lošem stanju te da prijeti njegovo urušavanje', pojašnjava član Uprave Vodovoda Vicko Begović.

image
Radovi bi trebali završiti do kraja idućeg tjedna
Božo Radić/HANZA MEDIA


- Morali smo intervenirati i krenuti u sanaciju provlačenjem cijevi u cijev, stakloplastičnom cijevi koja ulazi u postojeću azbestno cementnu. Radimo već 20-ak dana bez obzira na okolnosti jer jednostavno smo prisiljeni to riješiti što prije kako bi taj dio pustili u funkciju - kaže Begović i nastavlja:
- Prije godinu dana počeli smo sa snimanjem svih ključnih objekata javne odvodnje koji bi u slučaju kvara mogli prouzročiti teže posljedice. Tijekom tog snimanja smo utvrdili da je kanal u lošem stanju i planski smo išli pri osiguranju financijskih sredstava, raspisivanju natječaja, pripremi projekta i rekonstrukcije. Kad smo se uhvatili samog posla dogodilo se da se tijekom njegovog ispiranja i čišćenja kako je bio u statički lošem stanju jednostavno ubrzalo njegovo urušavanje.

image
Sanira se 550 metara glavnog kolektora javne odvodnje
čitatelj


Iako na nekim mjestima nije bilo moguće saniranje provlačenjem cijevi u cijev nego se trebalo otkopavati kako bi se problem riješio, situacija je pod kontrolom, ističe Begović, a do kraja idućeg tjedna spomenuti radovi bi trebali završiti.
- Problem je utoliko što nam je to jedan od glavnih kolektora i veliki dio grada ide preko toga tako da moramo raditi neke alternativne načine bajpasiranja kanalizacije, dio jama ispumpavamo cisternama sve da bi spriječili onečišćenje okoliša, da bi to bilo u što manjoj mogućoj mjeri. Imamo određenih poteškoća u funkcioniranju i dolazi do zastoja dijela kanalizacije ali jednostavno nemamo druge alternative, posao treba završtii. Sreća u nesreći da se to dogodilo u ovo vrijeme kad nema pritiska u prometu pa možemo sve brže odraditi. Dijelom moramo zatvoriti i prometnu traku, jedan dio poslova radimo i po noći, ali moramo odraditi do kraja - zaključuje Begović.

image
Povremeno dolazi i do zatvaranja dijelova jednog prometnog traka
Božo Radić/HANZA MEDIA


Radovi koji se financiraju iz vlastitih sredstava, tvrde u Vodovodu, trebali bi završiti za desetak dana.
28. travanj 2024 16:10