StoryEditorOCM
DubrovnikVodovod Dubrovnik

Rekonstrukcijom vodospreme i crpne stanice Osmine do bolje vodoopskrbe Dubrovačkog primorja

Piše r. r.
24. travnja 2024. - 08:27

Vodovod Dubrovnik završio je rekonstrukciju vodospreme i crpne stanice Osmine u Dubrovačkom primorju putem kojih se opskrbljuje naselje Slano. Rekonstrukcija je obuhvaćala građevinske, elektrotehničke i strojarske radove, a ukupno je bila vrijedna 360 tisuća eura.

„Sanirali smo vodne komore, zamijenili sve crpke i upravljačke ormare te zasune u zasunskoj komori. Ujedno smo ugradili i mjerače protoka, čija je svrha da nam pomognu u praćenju potrošnje i smanjenju gubitaka na ovom području. Naravno tu su bili i svi potrebni završni radovi, od fasaderskih, preko keramičarskih radova do zamjene cjelokupne stolarije. Dakle, izvršili smo potpunu modernizaciju i uvezali vodospremu i crpnu stanicu u naš sustav daljinskog nadzora i upravljanja“ – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić te dodao kako su u sklopu ove investicije ugradili i potrebnu elektroopremu kako bi u sustav daljinskog nadzora i upravljanja uvezali i vodospremu Bijelo brdo, a koja služi za opskrbu naselja Banići i Kručica.

Vodovod je ove radove financirao vlastitim sredstvima, a ovo je tek jedna u nizu investicija na području Općine Dubrovačko primorje.

„U tijeku je izgradnja sustava Imotica-Topolo, kojom će se konačno riješiti pitanje stabilne opskrbe pitkom vodom sela Dubrovačkog primorja, u planu nam je i rekonstrukcija sustava Nereze, kojim bi se zaokružila priča oko zahvaćanja i skladištenja vode na tom području, kao i izgradnja cjevovoda od Majkova do mora. Naravno, moramo spomenuti i dovođenje vode u Dole, projekt kojim će se, nakon cijelog stoljeća pokušaja, napokon riješiti opskrba pitkom vodom tog naselja“ – naglasio je Matušić te dodao kako je uz sve te projekte, ova rekonstrukcija vodospreme i crpne stanice Osmine bila nužan i iznimno bitan korak za povećanje kvalitete života i osiguravanje dugoročne stabilnosti vodoopskrbe na području cijelog Dubrovačkog primorja.

 

04. svibanj 2024 05:35