StoryEditorOCM
DubrovnikSVJETSKI PRVACI

Predsjednik Radiokluba Dubrovnik, Maro Marković: ‘Nagrada nam je još jedna potvrda našeg dobrog rada! Mladi nam lako dođu, ali brzo odustaju, nemaju strpljenja. Mi stariji smo ipak trajno zaljubljeni u ovaj hobi‘

Piše Lorita Vierda
18. ožujka 2022. - 21:32

Digitalno vrijeme nekad je plus, nekad minus u mnogim aspektima života, osobito u teškim vremenima, sjećamo se dobro toga iz Domovinskog rata, kad je hobi ovih zaljubljenika u komunkaciju preko stanice spašavao glave. Dubrovački radioamateri svjetski su prvaci u digitalnom načinu rada u kojemu sudjeluje više tisuća radio amatera iz cijeloga svijeta. U oštroj konkurenciji u kategoriji SOSB u natjecanju održanome u rujnu prošle godine, objavio je američki specijalizirani i prestižni časopis CQ Amateur Radio, Radioklub Dubrovnik (9A5D) najbolji je na svijetu.

image

CQ Amateur Radio inače najtiražniji je svjetski časopis koji piše o radio amaterima,

- Ima više vrsta natjecanja, ovo nam nije prvi put, u nekima smo bili i nekoliko puta zaredom svjetski prvaci, a ovo nam je još jedna potvrda našeg dobrog rada - izjavio je predsjednik Radiokluba Dubrovnik Maro Marković

Radioamateri su osobe koje se iz hobija bave ostvarivanjem radio-veze, obično osnovne komunikacije i običnog razgovora, s istim takvim osobama, zaljubljenicima u ovu vrstu komunikacije, i samo ljubav ih održava takoreći na životu kao klub. Moderni komunikacijski sustavi i nove tehnologije prisilili su radioamatere da svoj hobi prilagode, no stanica je ipak stanica, reći će vam svaki radioamater, osim što je u ova vremena potpomognuta digitalom pa sad postoje i digitalna natjecanja koja su svoj proboj doživjela prije nekih petnaestak godina. No čini se, to dubrovačkom Radioklubu ništa ne šteti, u njemu je trenutno dovoljno članova, a radi se i na podmlatku.

-Imamo sigurno desetak djece i nešto malo starije djece koja su zainteresirana, a i uvijek radimo na privlačenju novih članova, no u ovo doba interneta i novih tehnologija teško je djeci zadržati pažnju, nemaju strpljenja, često krenu na tečaj pa odustaju, ali ipak ima zainteresiranih. Često idemo i po školama i razredima, radimo prezentacije i uvijek se javi nekoliko djece koja najave dolazak, tako da budućnosti ipak ima - priča nam Marković koji, kao i svaki radioamater, osim komunikacije, mora znati i sve o spajanju i kombiniranju uređaja potrebnih za rad ali i o održavanju opreme posebno antena koje često ovise o atmosferilijama.

image
Fb/radioklub Dubrovnik

- Imamo uvijek posla po pitanju antena, i to su naši vikend radovi na održavanju. često nam ih vjetar sruši, priroda nam tu ne ide u prilog, ali zato imamo što raditi vikendom, uvijek nešto kemijamo" - kroz smijeh će Marković koji kaže kako je klupski dan već dulje vrijeme četvrtak, kad se radioamateri, kojih je sad u klubu između 40 i 50, sastaju, rade, druže.

U trenucima opasnosti, katastrofa i velike potrebe kad nove tehnologije ne funkcioniraju, uvije ostaje telegrafija i stanica, što se u brojnim situacijama pokazalo ključnim i poput slamke spasa. Havarije, potresi, katastrofe velikihr azmejra, pa i rat u Ukrajini, prilika je da radioamateri pomognu što i rade. Upravo su zbog toga nedavno na svojoj Facebok stranici objavili kako funkcionira SRVKS - Sustav radioveza u kriznim situacijama. 

"Svaki radioamater koji trenutno emitira iz Ukrajine riskira svoj život. Ako čujete ukrajinsku postaju, nemojte emitirati njezin pozivni znak, lokaciju ili frekvenciju — bilo na bandu ili na društvenim mrežama! Tu osobu možete dovesti u opasnost po život."

image
Fb/radioklub Dubrovnik

Slanje svog potpisa i signala i čekanje na uzvratni signal još uvijek im je što se reče 'napeto' gotovo jednako kao slaganje uređaja, a komunikacija je ono što njima znači - sve. Kao klub sredstva im dolaze dijelom iz Grada, dijelom iz donacija, koriste sva svoja znanja i spretnost u kupnji i spajanju pa i održavanju opreme i, kako vidimo po rezultatima, svi ostali zaostaju za njima. Čestitamo!

09. svibanj 2024 00:58