StoryEditorOCM
DubrovnikParking ispred bolnice

Ministarstvo pravosuđa i uprave o raskidu ugovora OB Dubrovnik sa Parking timom

Piše dv
10. ožujka 2023. - 09:47

U Ministarstvo pravosuđa i uprave RH uputili smo zamolbu da nam komentiraju situaciju oko naplate parkinga ispred Opće bolnice Dubrovnik te pojasne trebaju li građani plaćati parkiranje dok traje sudski spor između bolnice i dosadašnjeg zakupca riječke tvrtke Parking tim.

- Zakonom o obveznim odnosima reguliran je institut raskida ugovora kao jedan od načina prestanka ugovora.

Sudionici obveznih odnosa dužni su poštivati temeljna načela ugovornog prava i to načelo savjesnosti i poštenja propisano člankom 4. Zakona o obveznim odnosima te načelo dužnosti ispunjenja ugovornih obveza propisano člankom 9. Zakona o obveznim odnosima.

Sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima ugovor se može raskinuti suglasnošću volja stranaka ili temeljem zakona.

S obzirom da se vodi sudski spor vezano za raskid ugovora ističemo da su člancima 360. – 368. regulirane pretpostavke za raskid ugovora zbog neispunjenja ugovornih obveza, dok je odredbama članaka 369.-372. Zakona o obveznim odnosima reguliran raskid ugovora u slučaju promijenjenih okolnosti.

Ugovor o zakupu reguliran je odredbama članaka 519.- 549. Zakona o obveznim odnosima, s time da je prestanak ugovora o zakupu reguliran člancima 545.-549. Zakona o obveznim odnosima.

Ustav Republike Hrvatske kao temeljni pravni akt Republike Hrvatske propisuje u članku 4. da je u Republici Hrvatskoj državna vlast ustrojena na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu, a ograničena je Ustavom zajamčenim pravom na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.

U članku 118. Ustava propisano je da sudbenu vlast obavljaju sudovi.

Zakon o sudovima u članku 2. propisuje da su sudovi tijela državne vlasti koja sudbenu vlast obavljaju samostalno i neovisno u okviru djelokruga i nadležnosti određene zakonom.

Stoga Ministarstvo pravosuđa i uprave, kao tijelo izvršene vlasti, nije ovlašteno miješati se u sudske postupke ili davati pravna mišljenja i pravne savjete u vezi s konkretnim sudskim postupcima – poručuju iz Ministarstva pravosuđa i uprave. Podsjetimo u međuvremenu Trgovački sud u Dubrovniku odredio je da tvrtka Parking tim vrati parkiralište Općjoj bolnici Dubrovnik kao privremenu mjeru dok traje sudski spor.

05. svibanj 2024 04:42