StoryEditorOCM
HrvatskaČOVJEK IZ SJENE

Vijest koja je prošla ispred radara: Vlada odredila svog glavnog čovjeka za borbu protiv korupcije

Piše Goran Penić/JL
5. ožujka 2024. - 13:42

Vlada je 15. veljače imenovala svog glavnog čovjeka za borbu protiv korupcije, a riječ je o Mladenu Bručiću-Maticu, dugogodišnjem državnom službeniku koji je sad postao ravnatelj Uprave za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju i sprječavanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa i uprave, piše Jutarnji list. 

Imenovan je kao rukovodeći državni službenik na mandat od četiri godine, a kako nam govore sugovornici iz Ministarstva uprave, riječ je o nestranačkom profesionalcu koji je u državnoj službi već 17 godina, ali koji je djelovao iz sjene, odnosno nije se isticao u javnosti.

Bručić-Matic, naime, zaposlen je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova još 2007. godine, za vrijeme Vlade Ive Sanadera, a bio je, među ostalim, i ministar savjetnik, te radio jedno vrijeme u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima. Poznati diplomat i bivši nestranački ministar pravosuđa Ivan Šimonović bio mu je šef dok je bio stalni predstavnik pri UN-u u New Yorku. Šimonović je, podsjetimo, kao profesionalni diplomat bio i pomoćnik glavnog tajnika UN-a šest godina, od 2010. do 2016., a od 2016. do 2018. bio je posebni savjetnik tadašnjeg glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Bručić-Matic bio je sve do 2022. kada je zatražio premještaj u Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Jedini prošao natječaj

Od prosinca 2022. proveo je četiri mjeseca kao šef sektora za sprečavanje korupcije, da bi u ožujku 2023. postao v. d. ravnatelja cijele Uprave za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju i sprječavanje korupcije.

U rujnu te godine raspisan je i natječaj za ravnatelja Uprave, na koji se javilo dvoje kandidata, ali jedan je otpao jer, kako piše u rješenju, nije ispunjavao formalne uvjete iz natječaja.

Rukovodeće državne službenike imenuje Vlada na prijedlog nadležnog ministra nakon provedenog javnog natječaja.

Za mjesto ravnatelja Uprave za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju i sprječavanje korupcije uvjeti su bili da kandidat ima završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij društvene ili humanističke struke, najmanje četiri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, da ima istaknute rezultate u području od značaja za rad državnog tijela, položen državni ispit, poznavanje rada na računalu i znanje engleskog jezika.

Komisija za provedbu javnog natječaja utvrdila je da su na javni natječaj zaprimljene dvije prijave, od kojih jedna osoba nije ispunjavala formalne uvjete iz natječaja o čemu joj je e-mailom dostavljena obavijest. Komisija je nakon toga uputila Bručić-Matica na intervju radi utvrđivanja njegovih stručnih znanja, sposobnosti i vještina, kao i rezultata ostvarenih u dosadašnjem radu.

Razgovor je vodio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Kandidatu su postavljena pitanja radi utvrđivanja njegovih stručnih znanja, sposobnosti, vještina te rezultata ostvarenih u dosadašnjem radu, koja su se bodovala.

image

Ivan Malenica

Ranko Šuvar/Cropix

‘Izvrstan kandidat‘

"Na razgovoru, Mladen Bručić-Matic se pokazao kao izvrstan kandidat prijavljen na raspisani javni natječaj, zbog toga što je na intervjuu pokazao izvrsne rezultate vezane uz stručno znanje, sposobnosti i vještine, te rezultate ostvarene u dosadašnjem radu, čime je ostvario maksimalan broj bodova. Isto tako, Mladen Bručić-Matic u potpunosti ispunjava sve formalne uvjete iz natječaja. Uz prijavu na natječaj priložio je dokaze o ispunjavanju uvjeta iz natječaja i to: životopis, dokaz o državljanstvu, presliku diplome Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dokaz o ukupnom radnom iskustvu i radnom iskustvu na odgovarajućim poslovima, presliku svjedodžbe o položenom državnom stručnom ispitu, potvrdu škole stranih jezika i podatke o ispunjavanju uvjeta istaknutih rezultata rada u području od značaja za rad državnog tijela", piše u rješenju o imenovanju Bručić-Matica.

Sugovornik iz Ministarstva kaže da je riječ o dugogodišnjem diplomatu koji je sudjelovao u euroatlantskim integracijama, radio u New Yorku s Ivanom Šimonovićem i od njega učio o diplomaciji, te da je čitavu svoju karijeru bio zadužen za europske poslove, čime se primarno bavi njegova Uprava, koja ima i taj sektor za sprečavanje korupcije.

- On će kao čelna osoba koordinirati svim tim procesima u sva tri sektora, a jedan od njih je sektor za sprečavanje korupcije. Taj sektor bavio se zakonom o lobiranju, zakonom o zviždačima, koordinira izradu strategije protiv korupcije i izvješća o vladavini prava, uprava je zadužena za čitav postupak pristupanju OECD-u našem dijelu, sudjeluje u radnoj skupini protiv podmićivanja... - kažu nam u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:18