StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKA JAVNA BILJEŽNICA

Luce Bronzan o najavljenom poskupljenju javnobilježničkih usluga: ‘Imamo najniže tarife u regiji, a ogromnu odgovornost. Ne budemo li mijenjali cijene, nećemo moći opstati!‘

Piše Bruno Lucić
11. kolovoza 2023. - 17:50

Pored hrane, energenata, troškova putovanja, telekomunikacijskih i obrtničkih usluga, građane će uskoro skuplje stajati i odlazak kod javnog bilježnika. Naime, Ministarstvo uprave i pravosuđa uputilo je na javnu raspravu prijedlog novih tarifa pa bi tako javnobilježničke tarife od rujna mogle poskupjeti od 20 do 150 posto. Najavljeno poskupljenje prokomentirala je dubrovačka javna bilježnica, Luce Bronzan.

- Još je to u savjetovanju i pitanje je što će na kraju biti. Ista je tarifa od 1994. te je niža i od one u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Stanovnici EU dolaze na ostavine kod nas u Hrvatsku jer smo višestruko jeftiniji. S novim povjerenim izvanparničnim poslovima dovodimo u pitanje financijsku stabilnost ureda zbog novih zapošljavanja i potrebnog poslovnog prostora. U Dubrovniku se smanjio broj stanovnika, a povećan je broj javnih bilježnika za 60 posto. Najam prostora, plaće, informatička oprema, uredski materijal - sve je višestruko poskupilo. Kad izdam račun strancu, misle da sam ‘nadripisar‘ jer su ovjerili i proknjižili ugovore za kupnju nekretnine i to za cijenu od par kava, ističe Bronzan te dodaje:

- Dakle, za istu uslugu smo višestruko povoljniji od odvjetnika, ali ljudi nisu spremni platiti intelektualnu uslugu. Doživljavaju nas kao beskorisne, ali je to daleko od istine, itekako smo potrebni i korisni. Nijemci, primjerice, sve poslove s nekretninama žele isključivo raditi s javnim bilježnikom, a tako je otprilike i s drugim državljanima EU. Hrvatski notarijat je po informatizaciji među prvima u EU, a naša Javnobilježnička komora puno ulaže u informatizaciju. Uglavnom, nalazimo se u situaciji da, ako ne budemo mijenjali tarifu, nećemo moći opstati kao služba. Među nama javnim bilježnicima ima razlika u prihodima, ali većina je na rubu za normalno funkcioniranje ureda, poručuje javna bilježnica.

Najčešće radi ovjere potpisa, zakupa, te ostavine.

- Kako samo imamo turizam, a nemamo privrede tako i nemamo velikih trgovačkih društava. Kod većine poslova veća je državna pristojba nego naša nagrada, a na to ide još i PDV i zato je to običnim ljudima skupo. Dakle, dvostruko oporezivanje. Sadašnja tarifa je jako nelogična i nepravedna! Poslovi u kojima se okreće najviše novca i za koje običan čovjek nema ili rijetko ima potrebu, a iziskuju našu najveću angažiranost i odgovornost (za razliku od sudaca i odvjetnika, mi odgovaramo za štetu cijelom svojom imovinom, dakle i bračnom stečevinom i onim što smo naslijedili, a ne samo onim što smo eventualno zaradili kao javni bilježnici), ti poslovi su smiješno plaćeni. Kad tražim od osiguranja kolika bi bila njihova naknada za taj posao, ona je višestruko veća od moje nagrade. Na primjer, za polog novca od preko 500 tisuća eura, moja nagrada je oko 800 eura, ostalo je PDV i pristojba. Kad morate utvrditi jesu li svi uvjeti ispunjeni i to isplatiti, ne spavate danima. Nije to samo ‘lupanje‘ pečata! Ako propustim dostaviti neki ugovor Poreznoj upravi, kazna nam je do 15 tisuća eura, a moja nagrada za taj posao 6 eura, uspoređuje sugovornica.

27. travanj 2024 03:38