StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsamo kod nas

Nevjerojatna nesreća 64-godišnje Hrvatice: ‘Zbog njegove greške već tri godine ne mogu u mirovinu‘

Piše Šibenski.hr
3. veljače 2024. - 21:25

Na LinkedInu je jedna 64-godišnja Hrvatica podijelila svoje frustracije. "Nemam ni penziju ni zdravstveno, a isti bilježnik zbog kojeg nisam dobila rješenje o penziji, mirno je otišao u mirovinu!", požalila se. Nakon 38 godina rada ostala je izvan sustava bez mirovine i zdravstvenog osiguranja. Krivi za to je zagrebačkog javnog bilježnika koji nije obavio posao za koji je plaćen. Tvrdi da je zanemario izvršenje njezinog posla i propustio je odjaviti s direktorskog položaja u njezinoj tvrtki.

"Sve sam shvatila prekasno jer mi je tvrdio da je sve u redu", žali se. Dokumente mu je predala u siječnju 2021. Trebala je biti u mirovini od 19. srpnja 2023., s punim radnim stažem i godinama, ali rješenje iz HZMO-a nije stiglo jer na Trgovačkom sudu i dalje stoji kao direktorica. Sve dok ta informacija ostane nepromijenjena, neće dobiti rješenje o mirovini, objasnili su joj u područnoj službi HZMO-a, prenosi Večernji list.

"Poslala sam im sve podatke o odjavi, na što su odgovorili da to sve znaju, no dok me bilježnik ne odjavi na Trgovačkom sudu, ne mogu mi izdati rješenje o mirovini. Nazvala sam bilježničku komoru i objasnila im situaciju. Što da radim? Odgovorili su da je za to nadležan Ured predsjednika Građanskog suda. Prijavila sam sve tom uredu", opisala je svoj slučaj.

Pokušala je riješiti situaciju kontaktirajući bilježničku komoru, no odgovoreno joj je da je nadležan Ured predsjednika Građanskog suda. Svoj slučaj prijavila je tom uredu. U dopisu koji je dobila 12. siječnja, navodi se da im se bilježnik nije očitovao, ali su dobili informaciju od HZMO-a da je javni bilježnik umirovljen 1. siječnja 2024., a novi bilježnik nije u mogućnosti riješiti predmet s prethodnim datumom.

"S novim postupkom gubim sva prava do tad, ali i državi bih morala platiti doprinose za vrijeme kad se vodim kao direktorica - makar to nisam godinama i sve sam uredno i na vrijeme prijavila!", ogorčena je. Trebala bi, dodala je, umirovljenog javnog bilježnika privatno tužiti i pronaći za to odvjetnika, plaćati ga i suditi se godinama.

27. travanj 2024 21:55