StoryEditorOCM
Dubrovnik"TUP" U TOP 20 PROJEKATA

Krešo Glavinić o pohvali Europske komisije: ‘Mi iz ‘TUP-a kreativne četvrti‘ dali smo Gradu ideju, nadamo se da ćemo sudjelovati i u razradi budućih urbanih sadržaja‘

Piše K.Filičić
18. srpnja 2022. - 18:51

Vijest da je projekt revitalizacije TUP-a Europska komisija proglasila jednim od 20 najboljih u Europi naišla je na veliko zanimanje kreativaca, začetnika projekta 'TUP – kreativna četvrt':

- Mi smo znali da se radi projekt, da se prijavljuje, ali nismo sudjelovali u samoj izradi prijave. Svakako smo ga zagovarali ali prijava za EU fondove je puno opširnija od onoga čime smo mi išli kod gradonačelnika. Recimo, dali smo ideju a oni su to razradili na način prihvatljiv EU za prijavljivanje projekta. To je projekt koji vjerojatno sada tek treba razraditi do u detalje i nadam se da ćemo sudjelovati u tome – kaže TUP-ov kreativac Krešo Glavinić i nastavlja:

image

Kompleks bivšeg TUP-ova

Bozo Radić /Cropix

- Pojmovi koje smo i mi navodili u našem prijedlogu, od multifunkcionalnog prostora za društvene i kulturne djelatnosti su široko područje koje sad treba razraditi. Od same prijave projekta do danas nismo imali puno kontakata s Gradom. Od ovog tjedna je nova uprava u TUP-u, Grad vodi TUP u potpunosti pa se nadamo da će se sada malo aktivirati odnos mi – Grad tj. UTD Ragusa i da ćemo i mi više sudjelovati u tome. Svakako bismo to voljeli, mi smo Gradu i rekli da smo spremni i pokazali smo da možemo, vjerujemo i nadamo se da će to i biti tako jer to jednostavno jest velik projekt koji zahtijeva multidisciplinarnost i u njega treba biti uključen širok broj ljudi – izjavio je Glavinić.

image

Napušteni prostori TUP-a čekaju preuređenje

Bozo Radic/Cropix

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je u suradnji s DURA-om (Dubrovačka razvojna agencija) na EU projekt 'Novi europski Bauhaus' prijavio projekt revitalizacije TUP-a. Putem spomenutog projekta Gradu se osiguravaju tehnički kapaciteti kako bi se formiranjem interdisciplinarnog tima u kojeg će biti uključeni stručnjaci od društveno-humanističke do ekonomske struke, došlo do održivog modela "novog gradskog kulturno – društvenog inkubatora".

Ideja projekta je, kako je pojašnjeno, transformacija proizvodnih pogona TUP-a u urbano tkivo te regeneracija prostora koji su dugo godina bili izloženi onečišćenju, korištenjem održivih materijala u procesu obnove. Dugoročno, koncept transformacije tvornice promišljen je u skladu s gradskim projektom "Gruž 2030.", kojim bi prostor koji je danas zagušen prometom postao novi gradski centar i urbano središte.

Projekt "Novi europski Bauhaus" pokrenut je 2021. kao ekološki, gospodarski i kulturni projekt koji će dovesti do zajedničkog osmišljavanja atraktivnijih, održivijih i uključivijih načina suživota.

25. travanj 2024 12:01