StoryEditorOCM
ObalaČETIRI GODINE

Dubrovačko sveučilište ima novog rektora, jedini je hrvatski autor čija je istraživanja preporučila Europska komisija

Piše Dalmacija SD
20. ožujka 2024. - 17:39
Stojčić je redoviti profesor Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u DubrovnikuRanko Šuvar/Cropix

Nebojša Stojčić izabran je za novog rektora Sveučilišta u Dubrovniku u četverogodišnjem mandatu, izvijestila je u srijedu ta sveučilišna ustanova.

Za rektora u mandatnom razdoblju od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2028. godine Stojčića je izabrao Senat Sveučilišta u Dubrovniku tajnim glasovanjem na svojoj 203. sjednici.

Stojčić je redoviti profesor Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku. Doktorsku disertaciju obranio je 2011. godine na Staffordshire University u Ujedinjenom Kraljevstvu, s izravnom dodjelom naslova, među pet posto najboljih studenata. Dvaput je biran za pročelnika Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, a od 2017. prorektor je za poslovanje Sveučilišta u Dubrovniku.

Tijekom njegovog mandata dubrovačko sveučilište više je puta na međunarodnim ljestvicama akademske izvrsnosti zauzimalo prvo mjesto u RH po kriteriju financijske održivosti.

Koordinator je uspostave prva tri dvojna diplomska studija (‘double degree‘) na javnim visokim učilištima iz polja ekonomije u RH između Sveučilišta u Dubrovniku i Sveučilišta u Palermu.

Osnivač je i voditelj sveučilišnog poslovno-istraživačkog centra CREDO, koji je u manje od četiri godine postojanja iz nacionalnih i međunarodnih kompetitivnih fondova te kroz suradnju s gospodarstvom privukao petnaest znanstvenih i stručnih projekata ugovorene vrijednosti 800 tisuća eura za sveučilište.

Kao koordinator, viši stručnjak i istraživač sudjelovao je u više od 30 znanstvenih i stručnih projekata financiranih kroz programe Svjetske Banke, Obzor 2020, Erasmus+, Europskog socijalnog fonda, Interreg, Hrvatske zaklade za znanost i drugih.

Stojčić je jedini hrvatski autor čija je istraživanja Europska komisija višekratno uvrštavala u svoje kvartalne preporuke znanstvene literature za kreatore javnih politika u području inovacija i istraživanja.

Kao član niza povjerenstava i radnih skupina sudjelovao je u oblikovanju javnih politika sustava znanosti i visokog obrazovanja. Potpredsjednik je Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:04