StoryEditorOCM
DubrovnikVODEĆA POZICIJA |

DUBROVNIK JE PRVI MEĐU GRADOVIMA PO VISINI PRORAČUNSKIH PRIHODA U ovom mandatu za projekte osiguran iznos od milijardu kuna

Piše dv
27. travnja 2021. - 10:37

Prema podacima konsolidiranih proračuna, sa 13.492 prosječnih prihoda po stanovniku u razdoblju od 2017. do 2019. godine te gotovo 40,5 tisuća ukupnih prihoda po stanovniku Dubrovnik je vodeći grad te u vodećih deset po rastu proračunskih prihoda po stanovniku od 4,1 tisuće kuna u tri godine.Pokazala je to mandatna analiza portala Gradonačelnik.hr koju su napravili kroz podatke konsolidiranih proračuna od 2017. do 2019. godine, za koju su i posljednji dostupni podaci konsolidiranih proračuna.

- I u promatranom razdoblju u kojem je, jednim dijelom, uslijed rasta gospodarskih aktivnosti dolazilo do povećanja proračunskih prihoda, ova gradska uprava je kreiranju proračuna i raspodjeli proračunskih sredstava pristupala odgovorno i racionalno, vodeći se prioritetima, a sukladno zacrtanom planu i programima rada. Naime, uz Dubrovnik se u proteklom razdoblju, a prije dolaska ove gradske uprave, vezivala posve nerealna slika proračunskog izobilja. Istovremeno, turistički razvoj suvremenog Dubrovnika nisu pratila potrebna ulaganja u komunalnu i prometnu infrastrukturu, a isticao se i neravnomjeran razvoj različitih područja u administrativnom obuhvatu Grada, posebice u prigradskim naseljima - kazao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković za Gradonačelnik.hr.

Istaknuo je kako je ova gradska uprava najveću pažnju posvetila upravo ulaganjima u komunalnu infrastrukturu (vodoopskrba, odvodnja, cestogradnja, komunalno uređenje, sportska infrastruktura) te u obrazovanje (izgradnja novih vrtića i škola).

Zabilježen je u posljednje četiri godine i zaokret prema dostupnim fondovima Europske unije te je u 2020. godini Grad Dubrovnik uspio premašiti iznos od milijarde kuna osiguranih iz EU fondova i drugih nacionalnih izvora.

-Razdoblje korona krize i gotovo potpuni izostanak turističkog prometa posebno su se teško odrazili na proračunske prihode, ali pokazali smo da znamo biti financijski odgovorni i u najtežim financijskim vremenima za Grad od Domovinskog rata. Upravo snažnim privlačenjem sredstava iz izvanproračunskih izvora nastavljen je investicijski zamah i u razdoblju pandemije, a u sredstvima EU fondova Grad vidi priliku za realizaciju brojnih razvojnih projekta i u budućnosti - kazao je gradonačelnik.

05. lipanj 2024 02:48