StoryEditorOCM
DubrovnikGRADONAČELNIK O PRIMJEDBAMA OTOČANA NA POVEZANOST S DUBROVNIKOM

Katamaran nije bio želja gradske uprave, Agencije za obalni promet ni ”Jadrolinije”, nego isključivo otočana! I mi želimo novi brod sličan ”Postiri”

Piše Ahmet Kalajdžić
27. prosinca 2023. - 19:44

-Gradska uprava Dubrovnika potpuno podržava želje otočana Elafita. Dosad smo imali više sastanaka s ”Jadrolinijom” i osigurali smo dodatnih 60 tisuća eura kako bi povećali broj trajektnih linija ka Elafitima- rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na primjedbu i novinarski upit o primjedbama Šipanaca kako su ”izigrani” glede povezanosti njihova i Elafitskih otoka uopće brodovima "Jadrolinije".

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Primjedbe otočana

Glavne primjedbe otočana svode se na slijedeće:- Plovni red treba uskladiti s trajektom kako im se ne bi "preklapali" termini uplovljenja u iste luke, "Tijat" se kao zamjena zapravo iskazao samo kao malo veći leut, a nikako brod! Čim ima malo vjetra katamaran ne plovi jer nije izgrađeni za ovakve linije na kojima se akostava svakih 20-30 minuta unutar Elafita i tu ne može iskazati sve svoje kvalitete, a nemoguće je u njega ukrcati spenzu koju posada često i ne želi primiti jer - nema gdje s njom! Mi trebamo brod nimalo manjih maritimnih sposobnosti od "Postire", ali i zapovjednika koji se neće prepasti malo jačih valova, niti vjetra ili meteo-upozorenja. Treba nam brod s kojim će djeca sigurno do škole i nase, a mi do liječnika, place u Gružu ili do ureda državne uprave pa isti dan veselo natrag kućama, a ne da moramo u špagu uvijek imati po 100 eura za noćenje u nekom od hotela! Još uvijek smo najzadovoljnjiji s brodom "Postra" i žalosno je da nam, nakon punih šest desetljeća zadovoljstva s tim brodom, u 21. stoljeću kao zamjenu nude lošije i nepouzdanije brodove!

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Legendarna "4 P"

Putnički brod "Postira" u sastavu je bijele flote hrvatskog putničkog brodoprijevoznika "Jadrolinija" još od 1963. godine kad je i izgrađen u pulskom brodogradilištu "Uljanik". Dug je 44,6 metra i širok 8,1 metara, a postiže brzinu od 14 čvorova. "Postira" održava liniju Dubrovnik - Donje Čelo (otok Koločep) - Lopud - Suđurađ (otok Šipan), a stariji se čitatelji sjećaju kako je na ovoj liniji za Elafitek otoke zamijenio već legendarni brod "Perast" kojeg su Domovinskog rata uništili pripadnici agresorske jugomornarice. Stariji se čitatelji sjećaju i činjenice kako su postojala četiri tzv. broda-blizanca istovjetnih maritimnih sposobnosti, a koje i danas zajednički nazivaju "4 P": "Postira, "Perast", "Punat" i "Porozina".

-Zahvaljujući resornom Ministarstvu i Županijskoj lučkoj upravi napravljena je i nova riva na Kalamoti. Znači da smo s naše strane odradili svoj dio posla, a od ”Jadrolinije” očekujemo veću suradnju. Zahvaljujemo ravnateljici Agencije za obalni i linijski promet koja ima sluha za želje otočana. Nerijetko se događa da želje otočana triju otoka nisu iste te dolazimo do nekih razmimoilaženja, ali se u konačnici dogovorimo. Želim svakako istaći da dolazak katamarana nije bila želja gradske uprave ili Agencije, ali ni ”Jadrolinije”, nego isključivo želja otočana- pojasnio je gradonačelnik Franković te naglasio:

image
Josko Ponos/Cropix

I brod i trajekt

Ali, vidjeli smo da to ne ide kako treba! I mi, u konačnici, želimo novi brod sličan ”Postiri” koji bi udovoljio maritimnim uvjetima, ali i potrebama svih stanovnika Elafita jer katamaranski prijevoz ne rješava i ne ostvaruje ono što se mislilo da će se postići na brzini. Budućnost Elafitskih otoka i njihove povezanosti treba usmjeriti na način da postoji trajektna linija koja isključivo i jedino prevozi robu, namirnice i sve bitno za stanovnike i gospodarstvo otoka, dok putnička linija treba isključivo služiti za potrebe putnika i eventualno nekih njihovih namirnica koje nose sobom.Tako ćemo ubrzati tu liniju jer se nerijetko događalo da ta linija istovremeno služi i za teretni i promet putnika, tako da stanovnici najudaljenijeg otoka Šipana čekaju i uru i pol da se riješi promet roba. Ali, transport roba se rješava trajektom i zato i jesmo platili dodatnih 60 tisuća eura ”Jadroliniji” da povećamo broj trajektnih linija i tako ispoštujemo želje otočana.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Svibanjski prosvjed

Podsjetimo kako su Šipanci u luci Suđurađ u svibnju održali mirni prosvjed zbog nezadovoljstva brodom "Novalja" koji je zamijenio "Postiru" na redovnoj liniji za Elafite. Mještani Šipana su se žalili kako "zamjenski brod koji su dobili od Jadrolinije ‘skoro pa više ne vozi nego vozi prema njihovu otoku kad je lošije vrijeme", pitajući se kako će zamjenski brod prometovati zimi kad vremenske prilike budu puno gore.

image
Josko Ponos/Cropix
27. travanj 2024 06:11