StoryEditorOCM
DubrovnikMATOV "AKTUALAC"

Dubrovački gradonačelnik danas odgovarao na brojna pitanja novinara. Evo što ih je zanimalo

Piše Ahmet Kalajdžić
1. ožujka 2022. - 18:00

Odgovarajući na pitanja novinara, dubrovački gradonačelnik Mato Franković dnas je  je o govorio kreditnom zaduženju od 14 milijuna kuna za kojeg je rekao kako se odnosi na sustav uvođenja energetski učinkovite javne rasvjete koji će postići uštedu:- Uz Vladu RH s Ministarstvom regionalnog razvoja provodi se posebni program izmjene postojećih i uvođenje novih ekoloških rasvjetnih tijela koja će dovesti do uštede energije i smanjenje lošeg utjecaja. Grad Dubrovnik je izradio posebni projekt vrijedan 14 milijuna kuna koji je prošao sve nužne revizije te smo se prijavili na sustav kreditiranja HBOR-a. Navedeno kreditno zaduženje ne ulazi u zaduženje jedinica lokalne samouporave jer je povrat, odnosno ušteda novca veća od zaduženja. Kamata je 0,5 posto i dovodi do značajnih ušteda glede cijene elektroenergije i cijene održavanja, te će troškovi biti najmanje 50 posto manji tako da ćemo ostavariti bitne uštede u odnosu na mjesečnu ratu kredita, a o je i cilj ovog projekta u kojeg su se uključili brojni hrvatski gradovi- rekao je Franković te podsjetio kako je Grad Dubrovnik 2019. gopdine sklopio dugogodišnji ugovor s HEP-om "inače bi u suprotnom, da se danas raspisuje javna nabava, trošak elektroenergije bio kudikamo veći".

image
Tvrđava Imperial na Srđu
Tom Dubravec/Cropix

Govoreći o ovrsi tvrđave Imperial na Srđu gradonačelnik je ustvrdio kako se iznova pokazalo ispravno postupanje gradske uprave Dubrovnika:- Sud je donio još uvijek nepravomoćnu presudu, ali je činjenica da idemo u dobrom smjeru i nadam se da će Razvoj golf odustati od bilo kakvih žalbi jer je nesporno da smo kao davatelji koncesije imali pravo raskinuti je. Očekujemo da se tvrđava Imperial, odnosno dio kojeg koriste koncesionari, napusti i službeno preda u posjed Gradu Dubrovniku koji ima svoje planove, a među njima nije i davanje tvrđave u koncesiju nego njezina isključiva namjena za Muzej Domovinskog rata s popratnim sadržajima- rekao je gradonačelnik te novinare upoznao kako je zadnjeg dana veljače stigla suglasnost za cestu na Nuncijati te slijedi sastanak s predstavnicima Hrvatskih cersta koji su dali suglasnost za financiranje te ceste. Nmajkavio je očekivani brzi početak radova za koje je gradska uportava dobila sve suglasnosti od MUP-a i resorrnog ministarstva, a posejduju i sve potrebne studije.

Novinari su glede Doma umirovljenika ispod bolnice doznali kako gradska uprava očekuje raspisivanje novih programskih inicijativa za novo programsko razdoblje za domove umirovljenika:- Naš cilj je koncem ove godine započeti s gradnjom, ali sve ovisi o EU-sredstvima. Ali, mislim da smo jedna od rijetkih lokalnih samouprava koja ima spreman takav veliki projekt- rekao je gradonačelnik te o raspisivanju natječaja za direktora Turtističke zajednice grada Dubrovnika ustvrdio:

-Sukladno zakonskim uvjetima, do konca lipnja se mandati moraju dati na raspolaganje i u skladu s tim raspisati natječaj te izabrati direktor.

image
Hotel Vis 2
Tonci Plazibat/Cropix

O prihvatilištu za beskućnike u bivšem hotelu "Vis 2" kao "trnu u oku Grada" novinarima je odgovorio kako je grad "raspisao ugovor o zamjeni zemljišta s Hrvatskim cestama od kojih smo dobili zgradu ispod Mosta dr Franja Tuđmana i dva stana u zgradi do":- Napravljena je potrebna projektna dokumentacija s ciljem smještaja beskućnika. Prijavili smo se i na EU-natječaj i još čekamo rezultate te vjerujem da ćemo biti prihvaćeni, a partner nam je Crveni križ s kojim već skrbimo o beskućnicima. Nadam se da će uskoro početi radovi na primjerenom i kvalitetnom objektu za ljude bez krova nad glavom, kako to oni i zaslužuju. Naglašavam kako projekt ne financira grad nego EU-srtedstva. No, da se mene pita već je sve trebalo biti gotovo. Ali, sredstava još nema, iako će nam za radove prenamjene trebati samo 6 do 7 mjeseci.

Novinare je zanimalo i što je s listom čekanja na vrtiće, o kojoj temi ih je gradonačelnik upoznao kako je osobno zadovoljan da Dubrovnik u odnosu na brojne hrvatske gradove bilježi konstantni rast i nove vrtićke grupe za koje nedostaje kapaciteta.:- Stoga smo počeli razgovre s časnima u Pilama u svezi prostora kojeg smo nekad koristili. U okviru njega je još jedan zgodan prostor, a već u ovaj petak je razgovor s dva gradska upravna odjela o tome. Idemo u smjeru najma prostora, čime bi potpuno izbrisali liste čekanja na prostoru grada. Naravno, sve treba ponovno opremiti te je realno da u rujnu djecu upišemo u vrtiće.

01. svibanj 2024 22:53