StoryEditorOCM
DubrovnikPARAFISKALNI NAMETI

Država smanjuje vodne naknade i ukida vodni doprinos - pojeftinit će gradnja, ali i računi Vodovoda. Evo za koliko

Piše Maja Rilović Koprivec
9. ožujka 2024. - 10:53

Država namjerava ukinuti plaćanje vodnog doprinosa i tako rasteretiti investitore ovog parafiskalnog nameta. Također će smanjiti i naknade za korištenje voda i naknade za zaštitu vode. Sukladno tome svi bi građani, kada ove odluke stupe na snagu s 1. srpnjem trebali dobiti niži račun za vodoopskrbu i odvodnju. U Ministarstvu gospodarstva izračunali su kako će se smanjenjem ovih naknada mjesečni račun prosječnog kućanstva koji je iznosio 26 eura, a godišnje 319 eura,  smanjiti za 1,5 eura mjesečno. Koliko će po smanjenju  naknade za korištenje voda i naknade za zaštitu vode iznositi dubrovački računi, hoće li uopće pojeftiniti ili će se uvoditi neka druga gradska naknada pitali smo u Vodovodu Dubrovnik čiji su računi ipak nešto niži od državnog prosjeka.

- Na cijelom distribucijskom području Vodovoda Dubrovnik prosječan godišnji račun za domaćinstvo u 2023. godini iznosio je 253,43 eura, a prosječan mjesečni račun 21,12 eura. Za uže područje Grada Dubrovnika (gdje ima odvodnje op.a.)  prosječan godišnji račun u kućanstvima u prošloj godini nešto je veći i iznosi 287,58 eura, dok je on na mjesečnoj razini 23,97 eura – odgovaraju  iz Vodovoda što znači da će smanjenje mjesečnog računa ipak iznositi oko 1 euro.  

Naknada za zaštitu voda plaća se Hrvatskim vodama za onečišćenje voda, pod čim se smatra svaka promjena kakvoće voda koja nastaje unošenjem, ispuštanjem ili odlaganjem hranjivih i drugih tvari u vode, utjecajem energije ili drugih uzročnika, u količini kojom se mijenja korisna svojstva voda, pogoršava stanje vodenih ekosustava i ograničava namjenska uporaba voda. Sredstva ove naknade koriste se za financiranje poslova zaštite voda i za razmjerno sudjelovanje u snošenju izdataka za poslove koji imaju obilježja javnih službi, a dio sredstava koristi se za ulaganje u građenje novih vodnih građevina za zaštitu voda. Sredstva ove naknade ne mogu se koristiti za financiranje uređenja i održavanje kanalizacijske mreže za prihvat otpadnih voda u naseljima – ističu iz Vodovoda.

image
Vodovod Dubrovnik/

Što se tiče  vodnog doprinosa koji su do sada naplaćivale Hrvatske vode, a koji se ukida, država je procijenila da će hrvatski investitori u građevini uštedjeti oko 17 milijuna eura godišnje, a gradnja objekata za obranu od poplava ili sustava za navodnjavanje ubuduće će se financirati iz EU sredstava.

 Više dubrovačkih građevinara koje smo kontaktirali nisu nam mogli pomoći oko izračuna  budućih davanja za novogradnje i reći hoće li se ovo ukidanje osjetiti na cijeni gradnje stanova, no oni ističu kako sve ovisi o pojedinačnoj gradnji, veličini i zoni u kojoj se gradi na području Grada Dubrovnika. Na stručnim stranicama za  projektiranje i gradnju nalazi se  informativna tablica za izračun vodnog doprinosa. Prema  njoj Dubrovnik spada u zonu A u kojoj su Zagreb i sve zaštićeno područje mora, svi otoci i pojas kopna kilometar od obalne crte, te pojas mora 300 metara od obalne crte. Ovisno o  vrsti građevine koja se gradi ili legalizira daje se obujam građevine prema kojem vodni doprinos za gradnju obiteljske kuće obujma 1000 metara prostornih, iznosi 11.250 kuna, odnosno oko 1500 eura.

 Vodni doprinos plaćaju investitori za nove građevine te oni koji legaliziraju građevine koje su izgrađene bez odgovarajućih dozvola

25. travanj 2024 15:23