StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJEFTINIJE SANITARNE KNJIŽICE

Država je zdravstveni pregled onih koji rade s hranom ocijenila nametom - Županijski zavod za javno zdravstvo izgubit će 450.000 eura godišnje

Piše Maja Rilović Koprivec
21. veljače 2024. - 14:11

Zbog smanjenja naknada za sanitarne preglede i tečajeve higijenskog minimuma kojima se u ugostiteljskim i drugim objektima s pripremom hrane prevenira pojava i širenje zaraznih bolesti ili trovanja hranom, Županijski zavod za javno zdravstvo mogao bi izgubiti godišnje gotovo pola milijuna eura!

Ti će prihodi naime doći u pitanje primjenom Akcijskog plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja za 2024. godinu koji predviđa smanjenje tih naknada za zavode javnog zdravstva koji će se primjenjivati od ovog proljeća.  Sanitarni, odnosno zdravstveni pregled sada stoji nešto manje od 50 eura (330 kuna po cjeniku), a akcijski plan predviđa smanjenje naknade za zdravstveni pregled na kliconoštvo osoba koje trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom, tzv. sanitarne iskaznice, za 50 posto te također jednako smanjenje naknade za higijenski minimum, odnosno  edukacije o higijeni osoblja koje radi u neposrednom kontaktu s hranom.

Ravnatelj ŽZJZ dr. Mato Lakić navodi kako su još 2015. godine usluge zdravstvenih pregleda i zdravstvene edukacije  stavljene u Registar parafiskalnih nameta, što su oni  već tada osporavali dopisom Ministarstvu zdravstva.

 - Radi o uslugama zdravstvenih pregleda na kliconoštvo osoba koje trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom i zdravstvene edukacije o higijeni osoba koje rade u neposrednom kontaktu s hranom, dakle radi se o cijenama usluga zdravstvenog pregleda i zdravstvene edukacije, a ne o naknadama i nametima. Bez obzira na protivljenje zavoda za javno zdravstvo, nije došlo do promjene. Krajem prošle godine Vlada RH donijela je Akcijski plan za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja u 2023. za 2024. godinu u kojem se do kraja prvog kvartala 2024. g. predviđa smanjiti cijena navedenih dviju usluga za 50 %. To će dovesti do smanjenja prihoda od oko 450.000 eura na godišnjoj razini, što se ne može premostiti bez dodatnih izdvajanja od strane HZZO-a. Nadamo se kako će država pronaći rješenje kako se zavodi za javno zdravstvo ne bi doveli u financijske probleme – navodi dr. Lakić, ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije.

Svi se nadamo kako će se bez obzira na smanjenje naknade pregledi i dalje obavljati kvalitetno, napose što upravo za sezonu turistički sektor uvozi veliki broj stranih radnika o čijem zdravstvenom i cijepnom statusu malo znamo.  Sanitarni pregledi i tečajevi higijenskog minimuma doprinose sprečavanju nastanka i širenja epidemija i trovanja hranom čemu smo u više navrata svjedočili i prošle sezone, a često su jedini zdravstveni  nadzor radnika koji uglavnom rade u ugostiteljstvu i svakako nisu trebali biti ostavljeni u istom košu kao članarine raznih udruženja.

 – Sanitarni pregled radi se jednom godišnje i to je usluga koju rade zavodi za javno zdravstvo, svakako  nisu namet. Istovremeno, država nije primjerice kao parafiskalni namet smanjila naknade za godišnji tehnički pregleda auta zbog sigurnosti prometa -  govori dr. Lakić

21. travanj 2024 18:52