StoryEditorOCM
Dubrovnik6.FESTIVAL 'TREĆE UHO'

Dođite i upoznajte australske Aboridžine

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
31. listopada 2016. - 16:11

Treće uho ove godine posvećeno je Australiji, a Vrhunac ovogodišnjeg 6.po redu festivala 'Treće uho' bit će od 3. do 6. studenog a u fokusu festivalskog programa je aboridžinska Australija.  
Festival se otvara uz izložbu „Zemlja stočarskog puta Canning“, tema koje je najdulji stočarski put na svijetu koji prolazi kroz područje različitih aboridžinskih grupa. Izložba dokumentira stočarski put, njegove izmjene i umjetnost aboridžinskih grupa koja je stvarana na tom području. Posjetitelji će moći vodjeti još jednu izložbu, onu nazvanu „Brodolom lađe Stefano“ koja govori o tragičnom događaju, ali i humanosti starosjedilaca Australije. Istodobno, to je i priča o dodiru aboridžinske i hrvatske kulture do koje je došlo već u 19. stoljeću a recim o i to da su obje izložbe ostvarene u suradnji s Veleposlanstvom Australije u Zagrebu i drugim partnerima festivala.  
Program ponovno ima i svoj filmski dio koji ove godine donosi dva filma: Mary and Max (2009.) i Satellite Boy (2012.). Svi zainteresirani posjetitelji festivala moći će mnogo više o razvoju aboridžinskog filma, tzv. „Black Wave“-u saznati na predavanju dr.sc. Ive Polaka s zagrebačkog Sveučilišta, a treba reći kako će četiri festivalska dana donijeti pregršt slika, zvukova i informacija o Australiji nekad i Australiji danas.  
Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan a za one koji ne znaju podsjetimo kako je Festival Treće uho zapravo volonterski projekt Udruge za razvoj civilnog društva Bonsai. Volonterima se svake godine pruža prilika za volontiranje u pripremama i provedbi festivalskog programa te će se ove godine festivalskom timu pridružiti šestero volontera iz Belgije koji su 2012. sudjelovali kao izvođači na Trećem uhu – Japan.

03. svibanj 2024 21:51