StoryEditorOCM
DubrovnikLITURGIJA U CRKVI SV. MIHAJLA

Božićni susret ukrajinskih izbjeglica iz Splita i Dubrovnika: Otpjevali su tradicionalnu kolendu svog zavičaja, priredili žive jaslice i iz Lapada poslali poruku mira

Piše DV
7. siječnja 2023. - 14:20

Na pravoslavni Božić u crkvi sv. Mihajla u Lapadu služena je po svemu osobita božićna liturgija na ukrajinskom jeziku, za sve izbjeglice iz te ratom poharane zemlje koje su se zatekle na dubrovačkom području i šire u dalmaciji.

Bogoslužje je predvodio Zinovij Zenjo Zastavni, grkokatolički župnik u Splitu, podrijetlom Ukrajinac, inače dušebrižnik je za sve grkokatolike u srednjoj i južnoj Dalmaciji, te za ukrajinske izbjeglice.

image
Vedran Levi/

Svake godine po julijanskom kalendaru 7. siječnja, Božić tradicionalno proslavljaju i mnogi katolici bizantskog obreda. Među njima su i vjernici iz Ukrajine koji trenutno borave u Hrvatskoj.

Ukrajince u Dubrovniku posjetili su tako njihovi sunarodnjaci iz Splita i razveselili ih tradicionalnim ukrajinskim kolendama.

- Budući da sam geografski najbliži župnik, živim u Splitu, inicirao sam proslavu Božića u subotu u Dubrovniku, kada i pravoslavci i grkokatolici slave Božić. U Dubrovnik je stigla nekolicina pripadnika ukrajinske zajednice koja boravi u Splitu, a s kojim sam i organizirao Božić i tradicionalnu ukrajinsku priredbu, nešto poput živih jaslica. To je dio njihove bogate tradicije pa ćemo je tom prilikom izvesti nakon svete liturgije. Ideja je njihovo međusobno druženje, razmjena iskustava i slično – kazao nam je Zastavni.

26. travanj 2024 07:42